Na četrtek po nedelji Svete Trojice v Katoliški Cerkvi obhajamo slovesni praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi oz. telovo, ko slovesno obhajamo in praznujemo stalno navzočnost našega Gospoda Jezusa Kristusa pod podobo evharističnega kruha in vina med nami. Obhajanje sv. maše oz. evharistije samo po sebi pomeni vir in vrhunec krščanskega življenja, saj v sebi združuje vse glavne skrivnosti Kristusovega življenja in darovanja iz ljubeni. S spoštljivim shranjevanjem posvečenega kruha v tabernakljih po cerkvah, verujemo, da med nami tudi v tej obliki ostaja resnično in živo navzoč Jezus Kristus.

Kristjani so že od prvih časov Kristusu navzočem v Svetem Rešnjem telesu v zvezi z udeleževanjem evharistične daritve in v zvezi s prejemanjem obhajila izkazovali Božje češčenje. Skozi zgodovino pa so se oblikovale tudi druge oblike češčenja evharistije zunaj maše, med katerimi je najbolj pogosta izpostavitev Najsvetejšega v češčenje in molitev ter evharistične procesije, kakršno na poseben način obhajamo prav na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi ali na nedeljo po prazniku.

Mestna procesija Svetega Rešnjega Telesa v Novem mestu

V čudovitem vremenu smo tako v nedeljo, 18. junija 2017, v Novem mestu obhajali že drugo skupno mestno evharistično procesijo, ki je bila lansko leto ponovno obujena v skupni organizaciji stolne in frančiškanske župnije. Po slovesni sv. maši v novomeški stolnici, kjer so se škofu pridružili duhovniki in verniki obeh župnij, se je začela procesija. Kljub oviram zaradi priprav na kolesarsko dirko, ki se je to popoldne zaključila v središču Novega mesta, je procesija lahko šla po začrtani daljši poti po mestnem središču. Vsaka župnija je pripravila eno postajo, kjer smo po škofovih rokah prejeli evharistični blagoslov. Sodelovali so nosači neba in bander obeh župnij, tudi otroci so pripravili svoje prapore, pritrkovalci z zvonjenjem, ministranti, združeni pevski zbor in pihalni orkester iz Šentjerneja. Otroci, predvsem letošnji prvoobhajanci, pa so trosili cvetje na pot pred Gospodom Jezusom v Najsvetejšem zakramentu. Sklep procesije s slovesnim blagoslovom na štiri strani neba pa je bil v župnijski cerkvi sv. Lenarta.