V soboto, 1. septembra 2018, bomo obhajali IV. dan molitve za stvarstvo, ki ga leta 2015 ob izidu okrožnice Hvaljen moj Gospod – Laudato si' napovedal papež Frančišek. Pobuda je hkrati povezana tudi z dnem skrbi za stvarstvo, ki ga že poldrugo desetletja obhajajo v Cerkvi v Italiji. V skupni prošnji in prizadevanju pa se združujemo tudi s pravoslavnimi kristjani in drugimi krščanskimi skupnostmi.

Letošnja tematika dne molitve in skrbi za stvarstvo bo VODA, ki naj bo dosegljiva vsem ljudem. Čista in pitna voda namreč v svetovnem merilu že nekaj časa predstavlja eno ključnih in perečih vprašanj, saj zaloge vode v nekaterih predelih sveta drastično pojemajo, voda pa je nujno potrebna za človeško bivanje. Poleg tega se pojavlja velik problem onesnaženosti vodnih virov in morja, za katero pa smo odgovorni vsi prebivalci tega planeta, saj vodni ekosistemi pogosto presegajo meje posameznega kontinenta. Onesnaženje ozračja in njegovo segrevanje namreč vpliva na širjenje sušnih področij, taljenje ledenih gmot in dviganje morske gladine in vremenske pojave, ki se pogosto pojavijo na povsem drugem koncu sveta in največkrat neposredno prizadenejo že tako najbolj uboge prebivalce tega planeta.

Tako si nihče ne more zatiskati oči v lokalnem blagostanju, temveč moramo vsi skupaj sprejeti odgovornost za skupno skrb za naše stvarstvo, ki smo ga prejeli v dar od Boga. Papež Frančišek v okrožnici Hvaljen moj Gospod govori o ekološkem spreobrnjenju in o celostni ekologiji gospodarskih, družbenih, kulturnih, vsakdanjih, medgeneracijskih in duhovnih vprašanj.

O vprašanju vode priporočamo v branje zgoščen prikaz, ki ga daje papež v okrožnici Hvaljen moj Gospod v točkah 27-31 in poglavje o onesnaževanju in podnebnih spremembah v točkah 20-26.

Vabimo kristjane in vse ljudi dobre volje,
da se v soboto združimo v skupni molitvi
in prizadevanju v skrbi za naše stvarstvo!

Obenem spominjamo, da bo 15. septembra potekala mednarodna čistilna akcija, ki jo organizira združenje Ekologi brez meja, z namenom ozaveščanja, da vsako naše dejanje šteje in da je potrebno iti korak naprej in ne le čistiti odpadke, temveč preprečiti, da bi ti sploh nastajali oz. nastajali v neobvladljivih količinah kakor doslej. V Katoliški Cerkvi organizatorje zato v polnosti podpiramo v duhu celostne skrbi za stvarstvo in priporočamo akcijo vsem vernikom in ljudem dobre volje.