Škofija Novo mesto ni le zunanja cerkvena struktura, ki pokriva področje širše Dolenjske, temveč smo predvsem ljudje, verniki, ki se zbiramo v njenih 71 župnijah, v osrednjih ustanovah pa skušamo v skladu s poslanstvom organizirati različna področja delovanja.

Škofijski sodelavci iz teh ustanov (kurija, ekonomat, karitas, sodišče, Beneficij, Baragov zavod, Katehetsko-pastoralna šola …) smo se na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi odpravili na spomladansko povezovalno romanje/izlet v Mojstrano in Kranjsko Goro. Namen izleta je, da se sodelavci s predstojniki en dan srečamo in skupaj preživimo tudi v neformalnih okvirih, saj je narava našega dela zelo raznolika in delamo večinoma tudi v različnih stavbah. Romanje počasi postaja tradicionalno in se mu vsako leto pridruži več sodelavcev.

V četrtek, 31. maja 2018, ko so škofijske pisarne zaradi zapovedanega praznika zaprte, smo se torej zjutraj odpravili z minibusom iz Novega mesta. V dobrem razpoloženju in s krajšim postankom za jutranjo kavo smo prispeli v Mojstrano, kjer smo si najprej ogledali Planinski muzej in zanimiv film o slovenskem planinstvu. Nato smo se v spremstvu revirnega gozdarja zapeljali v dolino Krme, kjer nam je razložil značilnosti te gorske doline in gospodarjenje s tamkajšnjimi škofijskimi gozdovi. Po odmoru z okrepčilom smo se odpravili proti Kranjski Gori, kjer je škof Glavan v župnijski cerkvi za našo skupino vodil somaševanje. Srečanje ob oltarju je ena glavnih točk vsakega sodelovanja. Župnik Janez Šimenc nam je prijazno predstavil značilnosti tamkajšnje cerkve in pastoralne situacije v Zgornjesavski dolini. Po maši smo se odpravili na kosilo v gostišče Pri Martinu, kjer so nas bogato pogostili, sprejeli pa smo tudi pozdrave direktorice občinske uprave in županove pozdrave, ki jih je prenesla njegova soproga. Po sprehodu skozi Kranjsko goro in kratkem obisku razgledne točke na martuljškem Srednjem Vrhu pa smo se odpravili nazaj v Novo mesto, kamor smo se vrnili v zgodnjih večernih urah.