Ob 200. obletnici rojstva velikega slovenskega misijonarja v Sudanu in raziskovalca Nila Ignacija Knobleharja bo od 22. do 26. septembra 2019 potekalo romanje v Neapelj, kjer je naš misijonar pokopan. Romanje organizirajo Občina Škocjan, Župnija Škocjan, Škofija Novo mesto in Agencija TRUD. Na voljo sta dve možnosti: romanje z avtobusom in romanje z letalom.

Romarji z avtobusom

se bodo na pot podali v nedeljo, 22. 9., zvečer in v Neapelj prišli v ponedeljek dopoldne. Dopoldne si bodo ogledali ugasli ognjenik Vezuv, popoldne bo prva romarska maša v Neaplju, po maši odhod v hotel, večerja in nočitev. V torek dopoldne bo osrednja slovesnost v samostanski cerkvi bosonogih avguštincev, kjer je v kripti pokopan misijonar Knoblehar. Somaševanje bo vodil novomeški škof Andrej Glavan. Po maši bo blagoslov Knobleharjeve spominske plošče. Sledijo ogled znamenitosti Neaplja, večerja in nočitev. V sredo si bomo najprej ogledali Pompeje, ki jih je zasul pepel iz Vezuva, nato pa obiskali sloviti benediktinski samostan Monte Cassino, kjer je pokopan sv. Benedikt, ustanovitelj reda benediktincev in zavetnik Evrope. Tu bomo imeli tretjo romarsko mašo. Po maši sledi odhod proti domu z nočno vožnjo mimo Rima, Firenc, Benetk. Prihod domov v zgodnjih jutranjih urah.

Romarji z letalom

bodo v ponedeljek, 23. septembra, v zgodnjih jutranjih urah odšli z avtobusom do Benetk. Ob 8. uri sledi polet v Neapelj. Na letališču bo romarje čakal avtobus. Sledi enak romarski program kot za prejšnjo skupino. V sredo popoldne po maši na Monte Cassinu se letalski romarji z avtobusom vrnejo na letališče v Neapelj. Sledita polet v Benetke in vožnja z avtobusom do doma. Prihod domov v poznih večernih urah.


Cena romanja z avtobusom je 279 €, cena romanja z letalom pa 379 €. Vse informacije v zvezi z romanjem in programom ter prijavo so na voljo na Agenciji TRUD, Krekov trg 1, 1000 Ljubljana, tel. 01/360 28 20, e-naslov: trud@trud.si


Janez Gril, škofijski ekonom v Novem mestu

Programski list:

   ROMANJE - AVTOBUS   ;   ROMANJE - LETALO