V torek, 1. januarja 2019, je  minilo 76 let od mučeniške smrti blaženega Alojzija Grozdeta. Ko se je namreč za božične praznike in novo leto 1943 vračal domov, ga je na Mirni zajela partizanska enota in ga po krivi obtožbi iz preventivnih razlogov obsodila na smrt. Ob potoku Vejeršca so ga ponoči likvidirali. Postal je mučenec za vero. Tega dogodka smo se z bogoslužjem spomnili v župniji mučeništva na Mirni, kjer je bila   v župnijski cerkvi na novega leta dan 2019 ob 10.30 tradicionalna sveta maša in ob 12.00 molitev ob znamenjih na kraju mučeništva.

Sveto mašo je ob somaševanju duhovnikov daroval nekdanji urednik Družine, arhidiakon in kanonik, msgr. Franci Petrič. V homilji je izpostavil svetel lik mladega mučenca, ki je lahko vzor številnim kristjanom v Sloveniji in po svetu – v doslednem življenju po evangeljskih načelih tudi za ceno preganjanj in zasramovanj. Kot laiški apostol je deloval med svojimi vrstniki in jih navduševal za zvestobo Bogu in katoliški Cerkvi, v težkih časih narodove zgodovine. Duše za Kristusa se osvajajo z žrtvijo, je zapisal bl. A. Grozde. Ob koncu svete maše je sledila počastitev relikvij, potem pa so verniki med molitvijo rožnega venca odšli še v gozd na kraj mučeništva pod mirnskim gradom, kjer so se zbrani mlademu mučencu priporočili v molitvi.

Bl. Alojzij Grozde je bil na pravkar zaključeni sinodi mladih v Rimu na spletni strani sinode umeščen v rubriko Mladi pričevalci. Tako je bil skupaj z mnogimi mladimi blaženimi in svetniki s celega sveta predstavljen kot vzor in navdih mladini današnjega časa v hoji za Kristusom.

Stran o blaženem Alojziju Grozdetu