Na praznik Marijinega rojstva, Mali šmaren, v soboto, 8. septembra 2018, je na Zaplazu potekal vsakoletni škofijski molitveni dan za duhovne poklice, ki je bil tudi letos združen s škofijskim srečanjem ministrantov. Geslo letošnjega molitvenega dneva je bilo: »Prižigaj luč vere!« Vsi verniki, posebej pa duhovniki, smo namreč poklicani, da najprej v svojih srcih ohranjamo in poživljamo plamen vere, potem pa ta močni ogenj delimo tudi naprej v svoji okolici. Ob tem se spomnimo gesla bl. Antona Martina Slomška: »Kdor hoče drugega vneti, mora najprej sam goreti.« To posebej velja za nove duhovniške in redovniške poklice, za katere smo ta dan molili.

Škof Andrej Glavan je med sveto mašo še uradno sprejel med kandidate za diakonat in prezbiterat bogoslovca 5. letnika Benjamina Jarkoviča iz Šentjerneja, ki je na ta način vstopil v zadnje obdobje priprave na diakonsko in mašniško posvečenje. Maše so se v liturgičnih oblekah udeležili in pri njej sodelovali vsi navzoči ministranti, ki se jih je letos zbral blizu 60.

Tudi letos je bil pred mašo pripravljen poseben program za ministrante in ministrant­ke, pri katerem je bogoslovec Jakob Piletič predstavil glavne dele svete maše. Starejši ministranti so ta čas pod vodstvom bogoslovca Janeza Meglena imeli liturgične vaje za sodelovanje v škofovi asistenci. V cerkvi pa je med tem potekala molitvena ura pred izpostavljenim Najsvetejšim, ki jo je vodil župnik Jože Pavlakovič, ministriral je bogoslovec Blaž Franko, v cerkvi pa so se zbrali molivci iz župnij naše škofije.

Po maši je bilo v cerkvi še kratko srečanje škofa z ministranti. Škofu so se predstavili po župnijah, največ jih je prišlo iz Črnomlja in Dragatuša. On pa jih je spodbudil za zvesto opravljanje ministrantske službe in jih spodbudil k razmišljanju o duhovnem poklicu.

Vse sodelujočim in voditelju odbora za duhovne poklice Boštjanu Gorišku iskrena hvala!