Združenje animatorjev oratorija Novo mesto je konec meseca januarja in v začetku februarja v Baragovem zavodu v Šmihelu organiziralo že tradicionalne zimske večere za mlade. Letos na temo duhovnih in duševnih stisk mladih, z naslovom Nč bat’ – nis’ sam!

Pripravili smo tri večere, katere smo vedno začeli z mašo v kapeli Baragovega zavoda. Prvič smo se zbrali v soboto, 12. januarja, kjer nas je nagovoril jezuit pater Damjan Ristić. Predstavil nam je svoje življenje in delo v preteklosti in sedaj v Ignacijevem domu v Ljubljani. Dela namreč z mladimi, predvsem študenti, ki so na poti k samostojnemu življenju in se srečujejo z različnimi stiskami ob tem življenjsko pomembnem prehodu. Drugič smo se zbrali v soboto, 26. januarja, kjer nas je zbrane nagovorila Mirjam Selšek Štanta, študentka socialne pedagogike, ki nam je bila pripravljena predstavit delček svoje zgodbe, v kateri je bila deležna različnih vrst nasilja. Predstavila nam je svoj boj z samopoškodovanjem, motnjami hranjenja, sprejemanju sebe in samopodobe. Predstavila nam je svoje sedanje delo z mladimi, ki gredo skozi podobne težave; prostovoljno namreč dela tudi na telefonu za pomoč in nam tako razkrila, da je tudi v Sloveniji veliko mladih s težavami, ki pa niso vedno slišani, saj je ta tema danes še vedno velik tabu. Poudarila je pomen zaupanja in pomoči, saj tudi preko težavnih situacij oseba lahko zori in pride do smisla življenja. Zadnji večer za mlade je bil v soboto, 9. februarja, ko smo v sodelovanju s SKAM-om in Stično diha pripravili veliko igro in po njej koncert, kjer je nastopil Odkloplen Grega in LooBEzND.

Večeri so ob čipsu, čaju in klepetu s prijatelji ter znanci minili v res sproščenem vzdušju. Tako si želimo, da se srečamo tudi prihodnje leto v še večjem številu, da bo tako le še bolj pestro!

Tamara Lužar

Več vtisov na FB strani ZAO NM.