V sredo, 3. aprila 2019, je v Baragovem zavodu potekala tradicionalna pastoralna konferenca duhovnikov novomeške škofije. Pastoralna konferenca je oblika dekanijske konference, na kateri se duhovniki posvetijo nekemu tematskemu vprašanju iz pastorale ali duhovniškega življenja. V zadnjih letih v novomeški škofiji tudi to srečanje organiziramo skupno v Novem mestu, kjer izbrani gost spregovori vsem duhovnikom, nato pa se nadaljuje pogovor po dekanijah.

Letos je duhovnikom spregovoril p. Marjan Čuden, provincial frančiškanov, na temo duhovniške utrujenosti (burn-out). V svojem predavanju (ki mu lahko prisluhnete na tej povezavi) je naštel številne možne vzroke duhovniške utrujenosti, ki so lahko telesne, psihične ali duhovne narave. Hkrati z vzroki pa je spodbudil tudi k dobrim vzorcem skrbi za zdravje, dobro počutje in pristno duhovniško bratstvo. Vsi duhovniki so predavanje prejeli tudi v pisni obliki, skupaj s spominskim kemičnim svinčnikom s spodbudno mislijo.

Po skupinskemu delu v sklopu dekanij je v dvorani zavoda potekal še plenum, kjer so duhovniki postavili svoja vprašanja in komentarje k slišanemu. Odzivi na srečanje so bili zelo pozitivni.