V začetku januarja so v Baragovem zavodu Novem mestu potekali letošnji Nikodemovi večeri 2019 pod skupnim naslovom: »Bog je mlad«.

V četrtek, 10. 1., sta večere odprla zakonca Marija in Andrej Štremfelj, slovenska vrhunska alpinista, prva zakonca, ki sta stopila na Mont Everest. V pričevanju z naslovom Od gora do Boga sta predstavila njuno življenjsko zgodbo skozi oči družine, alpinizma in duhovnega življenja. Predstavila sta njuno pot do osebne vere in se v simbolični govorici primerjala vzpon na materialne vrhove z vzponom na goro duhovnega bližanja Bogu. V obeh primerih so navzoče preizkušnje, težki dogodki in čudovita razsvetljenja, ki sta jih opisala skozi njune izkušnje.

V petek, 11. 1., je psihiater prof. dr. Borut Škodlar predstavil svoja spoznanja iz dela z mladostniki v stiskah. V predavanju Stiske mladih in duhovnost se je sprehodil skozi panoramo sodobnih raziskav o doživljanju mladostnikov in spremenjenih družbenih razmerah. Današnji svet z razširitvijo elektronskih pripomočkov in hitrim tempom življenja, namreč korenito spreminja vzorce družabnega življenja in postavlja vedno nove in velike izzive tudi pred mlajšo generacijo. Poudaril je, da je v mladih vedno navzočega veliko dobrega in tudi moč, da se spopadajo z izzivi, vendar je prav, da jim z zdravo vzgojo pri tem tudi pomagamo.

V četrtek, 17. 1., je zbrane s svojim pričevanjem obogatil misijonar Tone Kerin, ki deluje na jugovzhodnem delu Madagaskarja, v krajih, kjer prinaša prvo oznanilo evangelija in ustanavlja cerkvene skupnosti. Ti kraji so tudi zapostavljeni glede državne oskrbe, tako tam vlada velika revščina, zaradi vlažnega podnebja pa je veliko bakterijskih bolezni. Misijonar je preko kratkega filma predstavil stanje v teh krajih, potem pa še sam spregovoril na kakšen način si prizadeva prinašati Kristusa in hkrati pomagati ljudem k tudi boljšemu življenju in šolanju.

V petek, 18. 1., je zadnji večer ponudil ogled prvega filma iz cikla Dekalog znanega poljskega režiserja  Krzysztofa Kieślowskega. Film se na umetniški način sprašuje o prvi Božji zapovedi »veruj v enega Bog,« oziroma »ne delaj si rezane podobe,« kakor je zapoved zapisana v Svetem pismu. Po ogledu je sledil zanimiv pogovor z moderatorjem Sergejem Valijevim.

Tudi letos so Nikodemovi večeri z zanimivimi gosti in vsebinami pritegnili veliko število obiskovalcev, tako je bila dvorana Baragovega zavoda do kraja polna, za kar gre tudi pohvala organizatorju škofijskemu Odboru za izobraževanje odraslih laikov.

PLAKAT