V četrtek 24. januarja 2019 je bil v okviru molitvene osmine za edinost kristjanov v dvorani Baragovega zavoda v Šmihelu osmi Šalijev večer Kulturnega društva Severina Šalija, ki smo ga poimenovali Ekumensko srečanje. 

Udeležba je bila pičla. Škoda! Po izjavah prisotnih je bil to sproščen večer dialoga med predstavniki treh krščanskih veroizpovedi: katoliške, pravoslavne in protestantske. Pobudnik in moderator ekumenskega srečanja je bil Franci Koncilija. Kot goste pa so sodelovali še: sestra Slavka Cekuta nekdanja misijonarka v Albaniji, Marko Burger katoliški župnik in predstavnik Slovenskega ekumenskega sveta (SES) za novomeško škofijo, mag. Danijel Nikolić, paroh Srbske Pravoslavne Cerkve v Novem mestu, in dr. Daniel Brkič, pastor Evangelijske Cerkve dobrega pastirja v Novem mestu.

Iztočnica za pogovor je bilo izzivalno razmišljanje pastorja dr. Daniela Brkiča o tednu ekumenizma, ki ga Cerkev lansira v svet le osem dni v letu, pa še to s figo v žepu. Po mnenju avtorja mora danes kristjan biti ekumenski v srcu, edinost Cerkve pa bomo dosegli takrat, ko bo Cerkev enotna, ne pa poenotena! 

Župnik Marko Burger je predstavil pomen in naloge Slovenskega ekumenskega sveta ter delo svoje rodne sestre Anke Burger, sicer usmiljenke, ki deluje v Ruandi v Afriki. Sestra Slavka Cekuta je predstavila redovno karizmo Kongregacije Šolskih sester de Notre Dame, ki v Albaniji skrbijo predvsem za zapostavljena in zavržena dekleta s težkimi izkušnjami. Govorila je tudi o bogatih osebnih doživetjih sožitja med katoličani, pravoslavnimi in muslimani v Albaniji.

Paroh mag. Danijel Nikolić je povedal, da se pravoslavni v Sloveniji počutijo dobro, v Novem mestu pa pogrešajo primerno lokacijo, kjer bi radi zgradili cerkev. V nadaljevanju je prisotnim pojasnil pomen pravoslavnih avtokefalnih Cerkva in patriarhatov ter na zanimiv način pojasnil razlike in podobnosti na teološkem, doktrinalnem in dogmatskem področju do Katoliške Cerkve.

Na koncu srečanja je svoje izkušnje na področju pastoralnega delovanja in ekumenizma v Kanadi na kratko predstavil še moderator. Na teh območjih sobivajo katoliška, protestantsko-binkoštne in anglikanska Cerkev. Ljudje živijo v izredni slogi in sožitju ne glede na veroizpoved ter si brez predsodkov medsebojno pomagajo.

Povzeto po poročilu Francija Koncilija.