V soboto, 26. januarja, je Odbora za kathezo Škofije Novo mesto v sodelovanju s Skupnostjo katehistov in katehistinj organiziral že tretji Škofijski katehetski dan – osrednji letni dogodek o katehezi v novomeški škofiji. Dogodek je potekal v Baragovem zavodu v Novem mestu in je pritegnil lepo število aktivnih katehistov in katehistinj in tistih, ki so še vključeni v Katehetsko pastoralno šolo. Poleg škofa Andreja Glavana so zbrane pozdravili še Janez Žakelj, voditelj Škofijskega katehetskega odbora, in s. Marija Zabret, voditeljica Skupnosti katehistinj in katehistov Novo mesto. Med navzočimi pa je bil tudi predstavnik tiste generacije, o kateri je govorila tema.

Tema letošnjega katehetskega dne je bila "Najmlajši in starši v katehezi". O njej sta vsaka na svoj način v uvodnem referatu spregovorili s. Jožica Merlak - vzgojiteljica v katoliškem vrtcu Lavra in avtorica priročnika Svetopisemske urice za najmlajše – in dr. Marija Sraka - dolgoletna katehistinja, sodelavka SKU pri sestavljanju veroučnih učbenikov in odgovorna za pripravo sedanjih učbenikov prve triade. Obe predavateljici sta poudarili, da kateheza ni le učenje, temveč gre v prvi vrsti za vzpostavitev odnosa med otrokom in Bogom, pri čemer pomaga tudi pristen odnos med otroki in vzgojiteljem. Otroci imajo namreč že vrojen čut za presežno, vzgojitelji pa so poklicani, da jim s primernim pristopom pomagajo to vero ozavestiti in živeti.

Po predavanjih in odmoru, ko si je bilo moč ogledati tudi razstavo katehetskih pripomočkov, so sledile še delavnice udeležencev z obema gostjama. V skupnem delu srečanja pa je bil predstavljen tudi prenovljeni zavihek za katezeho na škofijski spletni strani.