V soboto, 23. marca, je potekalo dekanijsko srečanje birmancev in njihovih staršev za Dekanijo Novo mesto v prostorih Centra biotehnike in turizma Grm v Novem mestu. Zbralo se je preko 240 birmancev in 200 staršev, ki so prisluhnili zanimivemu programu. Srečanje je bilo vsebinsko povezano z letošnjim Svetovnim dnevom mladih v Panami in je potekalo pod Marijinim geslom: Zgodi se mi po tvoji besedi. Rdeča nit je bila poklicanost v življenje.

Že med zbiranjem je za primerno vzdušje poskrbel Stična bend s svojimi mladimi glasbeniki, ki sodelujejo na vsakoletni Stični mladih tretjo soboto v septembru. Ob začetku programa je bil na vrsti mirnejši duhovni del srečanja, med katerim je škof Andrej Glavan skozi pogovor predstavil svojo izkušnjo birme in kasnejšo pot do življenjske odločitve za duhovništvo. Birmanci so nato preko simbolov predstavili svojo župnijo in izrekli prošnjo, za katero prosijo pri Bogu.

Sledil je čas za malico in druženje. Po malici pa je potekal ločen program za starše in birmance. Staršem je v jedilnici centra o pasteh sodobnih nekemičnih odvisnosti in elektronskih medijev spregovoril terapevt Miha Kramli. Poudaril je, da moderna elektronska tehnika ni škodljiva sama po sebi, vendar je potrebno imeti pravo mero in se ne prepuščati vsem pastem sodobnega marketinga. Birmanci pa so v osrednji dvorani prisluhnili pričevanjem mladih zaročencev Lucije in Klemena, ki sta spregovorila o svojem osebnem življenjskem potovanju preko preizkušenj do vere in skupnega življenja. Poudarila sta, da so na poti odraščanja tudi pasti (droge, slabi pritiski glede samopodobe), ki mladega človeka lahko zanesejo. Posebej sta izpostavila, da v partnerskem odnosu na novo spoznavata, kaj pomeni biti moški in ženska in kako lepo je, ko živita čistost pred zakonom. O svoji poti do poklicanosti duhovnika je birmancem spregovoril tudi Martin Golob, ki si preko vlogov prizadeva tudi na sodobnih medijih oznanjati evangelij. Poudaril je, da si najboljši takrat, ko se globoko v sebi sprejmeš takega, kot si. Kot tretja pričevalca sta nastopila še Lina in Matej iz vrst novomeških skavtov, ki sta predstavila svojo pot odraščanja preko srednje šole in prvih študentskih let in kako sta sama ohranila oz. ponovno našla vero.

Ob koncu se je sodelujočim zahvalil novomeški dekan Silvester Fabijan. Dogajanje pa je sklenil škof Andrej Glavan, ki je blagoslovil vse navzoče in tudi posebne sveče, ki so jih birmanci odnesli po domovih kot spodbudo za dobro pripravo na birmo. Dogajanje je povezoval novinar Marjan Bunič.