Na praznik Gospodovega darovanja – svečnico – Cerkev tradicionalno obhaja tudi dan posvečenega življenja, redovnikov in redovnic, ki v različnih redovnih skupnostih pričujejo s svojim življenjem po evangeljskih svetih čistosti, uboštva in pokorščine.

Tako se vsako leto na svečnico zberejo redovniki iz posamezne škofije k skupnemu srečanju in obnovitvi redovnih zaobljub. V novomeški škofiji je bilo letošnje srečanje v župniji Šentjernej, kjer so sicer navzoče kar tri redovne skupnosti iz župnije pa je izšlo že veliko število duhovnikov, redovnikov in redovnic, kot je v uvodnem pozdravu povedal župnik Anton Trpin.

Srečanje se je začelo s sveto mašo, pri kateri so na različne načine sodelovali navzoči redovniki in redovnice. Škof Andrej Glavan se je pri maši zahvalil za njihovo služenje v skladu s karizmami, ki so prava obogatitev za Cerkev. »Jezusovi Cerkvi ste obljubili, da boste kot goreče sveče, kljub človeškim slabostim, vedno in povsod izžarevali Kristusovo ljubezen, ki je luč sveta,« je dejal in povabil k veselemu pričevanju, kar bo privabljajo mlade v redovne poklice. Letošnje geslo dneva posvečenega življenja je bilo: »Ker je tudi mene osvojil Kristus Jezus.« Škof je prebral tudi pozdravne besede dveh kontemplativnih redovnih skupnosti karmeličank in kartuzijanov, ki so navzoči na področju naše škofije, a ne zapuščajo svojega samostana. V novomeški škofiji je trenutno navzočih 13 redovnih skupnosti oz. predstavnikov različnih redov.