S slovensko himno, zaigrano na trobenti, se je v soboto, 22. decembra 2018, v novomeški stolnici začela tradicionalna maša za domovino ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Skupaj z novomeškim škofom so somaševali policijski vikar Igor Jereb, kanoniki stolnega kapitlja in nekaj dekanov in duhovnikov. Maše so se udeležili tudi predstavniki policije, vojske, javnih ustanov in devet županov s področja novomeške škofije, ki jim je škof čestital ob nedavni izvolitvi in jim tudi v nagovoru namenil nekaj besed o politiki kot služenju bližnjemu. Poseben pečat slovesnosti so dali tudi novomeški skavti, ki so na začetku maše izročili Luč miru iz Betlehema z letošnjim geslom Delimo plamen - zanetimo mir. S svojim sodelovanjem so olepšali bogoslužje. Pri maši pa je prepeval stolni zbor Ignacij Hladnik.

Po maši je za povabljene

 

Nagovor škofa Andreja Glavana pri maši za domovino

Lepo pozdravljam vse, ki ste prišli v našo stolnico, da bomo pred državnim praznikom dnevom samostojnosti in enotnosti opravili mašo in molili za našo domovino. Kristjani se zbiramo k maši in molitvam iz vere v Boga Stvarnika, iz zavesti, da od Boga prihaja blagoslov in vsak dober dar.

Poseben pozdrav velja devetim županom in nekaterim direktorjem občinskih uprav, predstavnikom policije, policijskemu vikarju, predstavnikom Slovenske vojske in predstavnikom visokošolskih ustanov, vsem skavtom, ki prinašate Luč miru iz Betlehema.

Priznajmo in obžalujmo svoje grehe, da bomo vredno opravili sveto daritev.

Homilija:

Spoštovani, vesel sem vsakega od vas.

Dovolite, da najprej vsem čestitam ob državnem prazniku in že vnaprej voščim tudi vesele božične praznike in blagoslovljeno novo leto.

Hkrati vsem županom čestitam ob ponovni ali prvi izvolitvi. Ponovna izvolitev je navadno potrditev dobrega, kvalitetnega in nesebičnega dosedanjega dela.

Letos smo obhajali tako imenovano Cankarjevo leto. Ivan Cankar je zapisal: Narod, domovina, Bog. Cankar je bil dolga leta bogoiskatelj. Ob koncu življenja je Cankar Boga tudi našel. Njegov brat duhovnik Karl, ki je deloval v Sarajevu, je zapisal, da mu je sam povedal, da je pri nekem jezuitskem patru opravil med tem obiskom tudi spoved. To spreobrnjenje in višek vere potrjuje zlasti njegova jasna in pretresljiva izpoved v zadnji črtici njegove zadnje knjige Podobe iz sanj.

Narod, domovina, Bog. Prvi dve gesli dokazujeta, da je bil Cankar velik rodoljub. Domovina mu je pomenila nekaj lepega, življenjski prostor varnosti, gotovost. Domovina je tista, ki se ne zapušča kar tako, brez velike sile in potrebe. Boleče je slovo od nje in mnogi jo nosijo v srcu vse življenje. Domovino, svojo državo moramo ljubiti in zanjo moliti in delati. Prav Slovenci velikokrat ne znamo ceniti tega, kar imamo, svoj narod pod Triglavom.

Pred kratkim sem bil s skupino duhovnikov in laikov na Madagaskarju. Tja smo šli ob 50-letnici organiziranega slovenskega misijona na tem otoku, kjer je ena najrevnejših držav na svetu. Ničkolikokrat sem izrekel besede: Mi ne vemo, kaj imamo. Lepo pokrajino, domove, standard, ugodno podnebje, čisto vodo, ki vsak hip lahko priteče. Na Madagaskarju v večini naselij ni vode, vse de dogaja ob nečistih rekah.

Do te prekrasne domovine imamo vsi odgovornost, zlasti politiki in vsi, ki jim zaupamo vodenje in skrb za skupno dobro. Politika je lahko najvišja oblika ljubezni in skrbi za skupno dobro, če jo pojmujemo kot služenje drugim. Lahko pa se jo izrablja za sebične namene, za zlorabo oblasti in celo za korupcijo in enostransko bogatenje.

Papež vsako leto napiše poslanico za 1. januar, dan miru. V letošnji poslanici pravi: »Dobra politika je v službi miru. Jezus je učencem, ki jih je razposlal oznanjat evangelij, rekel: ´V katerokoli hišo pridete, recite najprej, Mir tej hiši.´ Hiša, o kateri govori Jezus, je vsaka družina, vsaka skupnost, država in vsaka dežela v svoji edinstvenosti in zgodovini. V poslanici omenja papež tako imenovane blagre politikov, ki jih je predlagal vietnamski kardinal in svetniški kandidat Francois – Nguyen Van Thuan, ki je kot zvest pričevalec za evangelij umrl leta 2002. V zaporu je preživel 13 let. Ti blagri so:

– Blagor politiku, ki ima močno zavest in globoko spoznanje svojega poslanstva.
– Blagor politiku, čigar osebnost izraža verodostojnost.
– Blagor politiku, ki dela za javni blagor in ne za lastno korist.
– Blagor politiku, ki je zvest.
– Blagor politiku, ki dela za edinost.
– Blagor politiku, ki si prizadeva za uresničitev korenitih sprememb.
– Blagor politiku, ki zna poslušati.
– Blagor politiku, ki ne pozna strahu.

Vse to velja ne le za politike, ampak za vse kristjane in državljane.

Spoštovani!

Dobili smo Luč miru iz Betlehema z letošnjim geslom: Delimo plamen – zanetimo mir. Naj nam bo ta luč spodbuda, da bomo delili plamen medsebojnega spoštovanja, prijaznosti, pozornosti do osamljenih, ubogih, zlasti v božičnih dneh, ki so pred nami. Samo to, nobeno drugo slavje nam lahko polepša praznike.

Amen.