Letošnji osrednji dogodek v novomeški škofiji bo v znamenju bl. Alojzija Grozdeta, saj se škofija pripravlja na prvo praznovanje, oz. obhajanje njegovega godu, ki bo 27. maja v osrednjem škofijskem romarskem središču na Zaplazu. O pripravah na ta dogodek smo se pogovarjali s prelatom Janezom Grilom. S svojimi izkušnjami na področju vodenja in organizacije velikih dogodkov pomaga pri tako zahtevnem projektu novomeške škofije. Je član odbora, ki je zadolžen za pripravo slovesnosti.

Zaplaz je z ustanovitvijo nove škofije – letos bo od tega že 5 let – postal osrednje romarsko središče. Kakšno vlogo je imel Zaplaz pred tem imenovanjem in zakaj je bil izbran ravno Zaplaz?

Kmalu po ustanovitvi novomeške škofije je prišlo do vprašanja, katera božjepotna cerkev bo odslej glavna škofijska božjepotna cerkev. Na območju škofije je vsaj deset znanih Marijinih božjepotnih cerkva in potrebno je bilo sprejeti odločitev. Zaplaz je ena od bolj znanih božjepotnih cerkva. Začetki romanj segajo v 19. stoletje in sovpadajo s časom, ko so se kot romarska božja pot razvile tudi Brezje in zato je Zaplaz dobil tudi ime dolenjske Brezje. Odločilna pri izbiri je bila tudi lega cerkve same, ker je na vrhu hriba, kjer je dovolj prostora in kjer je dostop mogoč z avtomobili ali avtobusi.

Cerkev na slovenskem bo letos prvič po beatifikaciji Alojzija Grozdeta praznovala njegov god. Kakšna je povezava med Zaplazom in Grozdetom?

Ko smo se odločali v katero cerkev bi prenesli posmrtne ostanke bl. Alojzija Grozdeta, je bilo veliko možnosti, kot na primer Stolna cerkev v kripti, cerkev v Šentrupertu ali domača župnijska cerkev v Tržišču. Potrebno se je bilo odločiti, kaj želimo doseči? Ponujala se je neka možnost, povezanost in bližina Zaplaza in Šentruperta in seveda pomen osrednje božjepotne cerkve, kamor se prihaja priporočati k Mariji veliko ljudi in odločitev je bila, da se prenesejo posmrtni ostanki bl. Alojzija Grozdeta na Zaplaz. S tem bomo spodbudili še druge ljudi, da bodo romali sem gor. Romarsko središče je pripravljeno, gradi se nova, večnamenska stavba, zakristija in tako bodo lažje prihajali sem tudi mladi. Velika želja Cerkve na slovenskem je, da bi bl. Alojzij Grozde postal priprošnjik mladih. Bilo bi izjemno lepo, da bi v vseh škofijah, v času, ko se otroci pripravljajo na prejem zakramenta sv. birme, poromali tudi na grob bl. Alojzija Grozdeta – svojega priprošnjika in tam pomolili, imeli sveto mašo, zvedeli nekaj o blaženem in ga potem lažje vzeli za svojega priprošnjika in vzornika.

Ali namerava škofija na kraj, kjer so otroci našli Grozdetovo truplo, postaviti tudi kakšno obeležje ali tam speljati pot…

Vsekakor obeležje že stoji. To je začasna rešitev. Tako na Mirni, kot tudi na pokopališču v Šentrupertu, kjer še počiva, se bo tam postavila neka plošča, ki bo stala ob praznem grobu in bo opozarjala na to, da je bil Grozde tu pokopan nekaj let. Medtem ko bo na kraju, kjer so ga otroci našli morda potrebno najti neko trajnejšo rešitev – kapelo, ali kaj podobnega. Morda pa je to tudi priložnost, da rečemo, da bi se iz Mirne naredila neka posebna pešpot na Zaplaz, ki bi jo romarji tudi lahko prehodili. Na večer, 27. maja se bodo na Mirni zbrali mladi in bodo peš prišli na Zaplaz in potem celo noč bedeli ob relikvijah. Vemo pa iz pričevanj ljudi, ki so poslušali svoje starše in nekateri, ki so poznali Grozdeta so pravili, da je večkrat šel peš iz Stične proti domu in da je ta pot peljala čez Zaplaz in da se je kot mlad dijak večkrat ustavil na Zaplazu, ko je šel na poti proti domu.

Pogovarjal se je Gregor Lotrič.