Spodbude za postni čas 2018

Na pepelnično sredo smo vstopili v postni čas, ko se kristjani posebej spominjamo Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. To je hkrati čas budnega prizadevanja za lastno spreobrnjenje, kar v človeku vzbudi veselje. Postni čas bo trajal 40 dni oz. sedem tednov do velike noči, ki je praznik Gospodovega vstajenja. Postni čas je spokorni čas in obdobje priprave na veliko noč. Kristjani v tem času premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja  ter o njegovi velikonočni zmagi življenja nad smrtjo. Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi, o čemer poročajo trije evangelisti. Cerkev nas v tem posebnem milostnem času vabi k trem temeljnim držam, to so: post, molitev in miloščina (dobra dela).

Papež Frančišek nas v poslanici za letošnji postni čas takole spodbuja:

"Več časa posvetimo molitvi in omogočimo svojemu srcu, da odkrije skrivne laži, s katerimi varamo sami sebe, in končno začnimo iskati tolažbo v Bogu. On je naš Oče in želi, da živimo.

Dajanje miloščine nas osvobaja pohlepnosti ter nam pomaga odkriti, da je drugi naš brat, saj to, kar imamo, ni nikoli samo naše. O, kako si želim, da bi vsi dajanje miloščine prevzeli za svoj življenjski slog! O, kako si želim, da bi kristjani posnemali zgled apostolov in bi v možnosti deljenja svojih dobrin z drugimi videli konkretno pričevanje občestva, ki ga živimo v Cerkvi. ... To še na poseben način velja med postnim časom, ko mnoge organizacije zbirajo za Cerkve in ljudi v težavah. O, kako si želim, da bi v naših vsakodnevnih odnosih v bratu, ki prosi pomoč, slišali klic božje Previdnosti, saj je vsako dejanje miloščine priložnost sodelovanja z Bogom v skrbi za njegove otroke. In če se danes On poslužuje mene, da bi pomagal bratu, kako ne bo jutri poskrbel za moje potrebe, On, ki ga v velikodušnosti nihče ne prekaša?

In končno, post odvzame moč našemu nasilju, nas razoroži ter nam daje pomembno priložnost za rast. Po eni strani nam omogoča okušati, kar občutijo tisti, ki jim res manjka najbolj potrebno ter prenašajo vsakodnevno lakoto, po drugi strani pa izraža stanje našega duha, lačnega dobrote in žejnega Božjega življenja. Post nas prebudi, naredi nas bolj pozorne do Boga in do bližnjega ter razvname voljo za pokorščino Bogu, ki edini nasiti našo lakoto.

Želim, da moj glas seže onkraj meja Katoliške cerkve ter doseže vse moške in ženske dobre volje, ki ste odprti za poslušanje Boga. Če ste kot mi prizadeti zaradi širjenja krivičnosti v svetu, če vas skrbi led, ki hromi srca in dejanja, če vidite, da se zmanjšuje skupen čut za človeško, se nam pridružite, da bomo tako skupaj klicali Boga, se skupaj postili in boste skupaj z nami, kolikor morete, podarjali ter tako pomagali bratom in sestram."

Slovenska karitas pa je za letošnji postni čas
pripravila naslednje dobrodelne akcije


Post nas nagovarja k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska karitas je za letošnji post pripravila štiri povabila: preventivno spodbudo 40 dni brez alkohola, zbiranje sredstev za pomoč na območjih JV Evrope, vabilo k poglobitvi postnega časa z molitvijo in postni koledar za družine v sodelovanju z revijo Mavrica.

1.         PREVENTIVNA SPODBUDA 40 DNI BREZ ALKOHOLA

Tokratna postna spodbuda se bo začela na pepelnično sredo, 14. februarja in se zaključila na veliko soboto, 31. marca 2018. Letos spodbuda nosi podnaslov »Mlad, vesel in pogumen – brez alkohola!«. Geslo spodbuja mlade, da bi svoj prosti čas preživljali odgovorno brez alkohola in drugih drog ter obenem veselo in pogumno. Nas starše in vzgojitelje pa spodbuja k zgledu zmernosti in življenju brez opijanjanja.

Vsak dan in vsak korak šteje! Vsak lahko sodeluje osebno, z družino, kot skupina, župnija in v postu v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, ne uživa in ne streže alkohola. Prosimo vas, da še posebej povabite ŽPS in člane drugih skupin.

2.         DOBRODELNA AKCIJA ZA POMOČ JV EVROPI

Preko akcije Ne pozabimo škofijske Karitas namenjajo pomoč ljudem v stiski v JV Evropi. V Gramshu v Albaniji podpiramo nakup zdravil in sanitarnega materiala za preko 1.300 oseb, ki pridejo po pomoč v ambulanto ali pa so deležni nege na domu ter pri popravilu in opremi hiš najrevnejšim družinam. Takšno pomoč je prejelo 23 družin. V Srbiji Karitas pomaga preko 700 družinam s paketi s hrano in higienskimi pripomočki ter z nego starejših na domu. V BiH podpiramo delovanje ljudske kuhinje v Sarajevu za dnevni obrok 150 oseb, pomagamo pri nakupu materiala in obnovi hiš revnim družinam ter podpiramo izvedo taborov za otroke ob pomoči mladih prostovoljcev iz Slovenije. V Makedoniji pa pomagamo 600 gospodinjstvom z osnovnimi potrebščinami in podpiramo ljudsko kuhinjo. Veseli bomo vaše podpore in pomoči. HVALA!

3.         POGLOBIMO POSTNI ČAS

V letošnjem postu se želimo še posebej povezati z otroki in mladimi, ki so na različne načine preizkušani ali so zašli na stran poti. V ta namen smo na Slovenski karitas pripravili gradiva za oblikovanje svetih maš ob petkih ali drugih dneh posameznega tedna v postu z vabilom, da povabite vse občestvo, da prisluhne najbolj ranljivim med nami ter se zazre v sebe v odnosu do otrok in mladih. Na voljo bo posebej za to pripravljen križev pot otrok in mladih ter kateheza za otroke in mlade, ki jo lahko uporabite pri verouku ali v mladinski skupini.

4.         POSTNI KOLEDAR

Z revijo Mavrica smo pripravili postni koledar za družine, ki ga lahko naročite v tudi večjih količinah. Večjim župnijam smo poslali tudi nekaj vzorcev. Namenjen je družinam, preko katerega lahko tako otroci, kot tudi mladostniki in starši z dobrimi deli stopamo proti Veliki noči.

Vsa gradiva so v elektronski obliki na voljo tudi na http://www.karitas.si/post

V Družini je bilo objavljenih še naslednjih 40 nasvetov za postni čas.

Vabimo vas k sodelovanju v kateri od akcij,
predvsem pa želimo blagoslovljen in doživet postni čas!

Sorodne povezave

Prazniki