Pohod po poti blaženega Alojzija Grozdeta in mučencev Mirnske doline, od Mirne do Šentruperta, je prehojen po sreči in v prijetnem razpoloženju. Doživetje idilične dolenjske pokrajine v zimskem soncu se nekako ni najbolj ujemalo s  težkimi medvojnimi zgodbami, vendar takšna je pač slovenska vojna zgodovina in prav je, da jo kot takšno tudi spoznavamo in to tam, kjer je nastala, ter ohranjamo spomin na dogodke, ki so usodno zaznamovali naše kraje in veliko družin.
Po sveti maši na Mirni, pri kateri nam je gospod župnik Robert Hladnik podelil poseben romarski blagoslov, smo imeli prvi postanek pri križu pod cerkvijo. Prebrali smo nekaj o Mirni in o dogodkih povezanih s prijetjem dijaka in pesnika Alojzija Grozdeta ter umorom bogoslovca Janeza Hočevarja, na novega leta dan 1943. Pohod smo nadaljevali do obeležja za Vejeršco, kjer so otroci 23. februarja našli truplo blaženega mučenca Alojzija Grozdeta in kjer tudi zdaj cvete vse polno zvončkov. Pot nas je vodila nazaj proti Mirni ter skozi vasi Trstenik in Stražo proti Veseli Gori. Pri kapeli v Straži smo prebrali pričevanje o pokolu vaščanov med nemško ofenzivo 26. oktobra 1943. Na Veseli Gori nam je župnik iz Šentruperta, gospod Jakob Trček, odprl vrata podružnične cerkve Sv. Frančiška Ksaverja, kjer vstajenja čakajo župnik Franc Nahtigal, kaplan Franc Cvar in bogoslovec Janez Hočevar. Brali smo tudi o umoru Alojzija Jakoša iz Rožemberka in med potjo še o dvoru Škrljevo.
Nadaljevanje poti je bilo sicer predvideno čez Škrljevo vendar smo se zaradi lepega in suhega vremena odpravili raje mimo kapele Žalostne Matere Božje in kapelic križevega pota po stari in slikoviti romarski poti čez polja proti Šentrupertu. Zadnja vsebinska postaja naše poti je bila šentrupertska Božja njiva, kjer smo se spomnili mučeniške smrti desetih članov družine Mavsar ter molili za vse žrtve vojnega in povojna nasilja na (zdaj praznem) grobu blaženega Alojzija.
Med vrnitvijo smo si ogledali še šentrupertsko zanimivost "deželo kozolcev" ter se vrnili nazaj na Mirno.
Družba dobrih 30 pohodnikov je bila kljub hladnejšemu a vseeno odličnemu zimskemu vremenu, dobro razpoložena. Naslednje leto torej lepo povabljeni na drugi pohod od Mirne do Šentruperta, še prej pa seveda nasvidenje na pomladnem pohodu po poteh bl. Alojzija Grozdeta od Tržišča do Studenca, ki bo letos 2. junija.
Robert Kaše