« Nazaj na prvo stran

Duhovniški dnevi 2019

15. november 2019

Od 10. do 13. novembra so potekali letošnji že tradicionalni Duhovniški dnevi novomeške škofije v Strunjanu.

Skupni naslov letošnjih duhovniških dni je bil Cerkev sredi nasprotij sedanjega časa. V ponedeljek dopoldne sta duhovnikom spregovorila Karel Bolčina in Božo Rustja. Prvi je govoril o zbornosti Cerkve, drugi o upanju kristjana sredi nasprotij današnjega časa. Torek je bil namenjen spoznavanju medijev z vidika, kako lahko duhovnik praktično pristopa k delu z novinarji in mediji. Predavala sta dr. David Kraner in dr. Rosvita Pesek, ki je vodila tudi praktične vaje pred kamero. V sredo sta o cerkvenih pastoralnih statistikah in o potrebnih novih pastoralnih pristopih spregovorila še dr. Vinko Potočnik in župnik Simon Potnik iz Slovenj Gradca.

Popoldnevi so bili namenjeni bratskemu druženju duhovnikov. Oba večera so obhajali skupno somaševanje v strunjanski romarski cerkvi. V torek zvečer pa so si po maši ogledali še prenovljeni pastoralni dom Stella Maris, kjer so imeli tudi družabno večerjo.

Že od ustanovitve škofije (prvikrat leta 2007) je novomeška škofija začela organizirati tridnevno srečanje namenjeno stalnemu izobraževanju in bratskemu povezovanju duhovnikov, ki delujejo v novomeški škofiji. S tem je dala pobudo tudi drugim slovenskim škofijam, tako da Duhovniški dnevi v tej obliki potekajo tudi za duhovnike mariborske metropolije in ljubljanske nadškofije.