« Nazaj na prvo stran

Pojasnilo glede neutemeljenih medijskih obtožb

8. avgust 2022

Pojasnilo novomeškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta glede neutemeljenih medijskih obtožb glede "suma storitve davčne kršitev in suma storitve kaznivega dejanja davčne utaje".

O tem, da naj bi bile zoper mene pri več organih podane prijave zaradi »suma storitve davčne kršitev in suma storitve kaznivega dejanja davčne utaje« (kot je npr. navedeno v članku spletnega portala Delo z dne 7. 8. 2022 na naslovu Škof Saje osumljen davčne utaje - Delo), sem seznanjen zgolj iz medijev. Z dokumenti, ki jih omenja npr. portal www.delo.si, sam ne razpolagam, zaradi česar njihove vsebine in očitkov, ki naj bi se v njih nahajali, ne morem konkretno komentirati.

Če bodo pristojni organi zoper mene sprožili kakršnekoli postopke, bom v njih seveda ustrezno sodeloval in se do očitkov opredelil ter s tem izkoristil priložnost, da ubranim svoje dobro ime in zaščitim ugled Katoliške cerkve. Zaenkrat me razen medijev ni kontaktiral še nihče.

V danem trenutku lahko zatrdim zgolj to, da nikoli nisem namerno prikrival kakršnihkoli prihodkov in da sem pri napovedih plačila davkov v zvezi z delom, ki ga opravljam kot verski delavec, vselej po najboljšem vedenju upošteval navodila in priporočila pristojnih organov. Z gotovostjo lahko dodam še to, da nisem storil kaznivega dejanja »davčne utaje«, saj gre pri tem po mojem razumevanju za dejanje, s katerim naj bi si storilec v obdobju 12-tih mesecev z izogibanjem plačilu davkov (ali drugih obveznih dajatev) pridobil premoženjsko korist v višini vsaj 50.000,00 EUR. Kot verski delavec sem za svoje delo za versko skupnost letno prejel zgolj nekaj odstotkov tega zneska, kar pomeni da je že pojmovno nemogoče, da bi si z neplačilom davkov ali drugih dajatev pridobil korist, ki več kot desetkrat presega moje prejemke iz naslova opravljanja verske dejavnosti v posameznih koledarskih letih. Verjamem, da je to zelo dobro znano tudi tistemu, ki si prizadeva, da bi s svojo ovadbo oblatil moje dobro ime in ugled Katoliške cerkve.

S spoštovanjem,

msgr. dr. Andrej Saje,

novomeški škof, predsednik SŠK

 

Novo mesto, 8. avgust 2022