« Nazaj na prvo stran

Škof Saje sprejel škofa Urbanča iz Argentine

6. julij 2022

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Saje je sredo, 6. julija 2022, v Novem mestu sprejel msgr. Alojza Urbanča, krajevnega škofa iz škofije Catamarca v Argentini.

Spremljal ga je rodni brat Franc, ki je tudi duhovnik. Njuni starši, doma v župniji Leskovec pri Krškem, so se po II. svetovni vojni izselili v Argentino. Gosta sta v Sloveniji na obisku pri sorodnikih.

Škof Saje je sogovorniku predstavil nedavni obisk pri Svetem sedežu in pri papežu Frančišku ter življenje Cerkve na Slovenskem s posebnim ozirom na sinodalno pot ter na vprašanje duhovnih poklicev. Škof Urbanč, ki je krajevni škof v omenjeni škofiji že od leta 2007, je povedal, da v njihovi škofiji primanjkuje duhovniških poklicev. Njihove šole tudi niso dovolj kakovostne. Teološki študij in oblikovanje duhovniških kandidatov traja osem let. Ozemlje, ki ga obsega njegova škofija, je večje od Slovenije in ima precej manj duhovnikov kot novomeška škofija. Sogovornika sta se dotaknila perečega vprašanja spolnega nasilja v cerkvenem kakor tudi v domačem okolju in prizadevanj, da se to zlo čim bolj ustavi in pride naproti žrtvam, ki niso krive za to, da so bile zlorabljene. Cerkev mora biti varen kraj za vse in mora v skladu s poslanstvom nuditi pomoč tudi žrtvam tovrstnega nasilja iz drugih okolij. Podobno kot v Cerkvi na Slovenskem tudi v Argentini zaključujejo sinodalno pot na škofijski ravni, saj so njeni predvideni koraki enotni na vesoljni ravni.