« Nazaj na prvo stran

Baragov dan 2024

21. junij 2024

Vsako leto v župniji in občini Trebnje obeležimo rojstni dan rojaka, svetniškega kandidata častitljivega Božjega služabnika škofa Friderika Ireneja Baraga.

Krščen je bil 29. junija 1797 v Dobrniču, rodil pa se je 28. ali 29. junija v graščini Mala Vas pri Dobrniču. Med Indijanci je bil misijonar in pastir dobrih 37 let. V Trebnjem bo v petek, 21. junija, ob 19.00 sveta maša za uspešen zaključek beatifikacijskega postopka, da bi ga kmalu lahko imenovali blaženi. V soboto, 22. junija, ob 7.00 pa bo pohod po Baragovi poti izpred župnijske cerkve v Trebnjem. Začeli bomo z molitvijo in blagoslovom, na pot pa nas bo pospremila tudi trebanjska godba na pihala.

Vabljeni, da se Frideriku. I. Baragu tudi sami priporočamo. Zaupamo, da je že pri Bogu, zato lahko prosi za nas, še posebej za rešitev večjih in težjih težav, bolezni ... V škofiji Marquette in sedaj že širše po ZDA je veliko izpričanih ozdravljenj na Baragovo priprošnjo. Eno izmed ozdravljenj čaka na obravnavo na Dikasteriju za svetnike kot domnevni čudež.

Jože Pibernik, dekan