Katehumenat

Kaj je katehumenat?

Katehumenat je uvajanje odraslih v krščanstvo. Morda, četudi ste že odrasli (stari najmanj 18 let), niste imeli priložnosti, da bi prejeli zakrament svetega krsta, svetega obhajila in svete birme. Morda pa še niste prejeli le katerega od teh zakramentov. Če Vas priprava na prejem omenjenih zakramentov in s tem priprava na krščansko življenje zanima, Vas obveščam, da je možnosti v škofiji Novo mesto kar nekaj.

Morda poznate med svojimi odraslimi prijatelji, znanci ali sorodniki, sosedi, sošolci ali sodelavci še koga, ki bi ga utegnila zanimati priprava na prejem zakramentov in krščansko življenje. Radi ga obvestite in povabite, da z Vami prične obiskovati katehumenat.

Pridite na informativni pogovor v župnišče ali na prvo srečanje.

Kaj obsega in koliko časa traja katehumenat?

Podelitev zakramentov katehumenom
v Novem mestu

Vera je čudovita vrednota. Tesna povezanost z Bogom človeka osrečuje že na zemlji, daje smisel vsemu delovanju, je močna opora v vsakdanjem življenju in pot k srečnemu posmrtnemu, večnemu življenju.
Uvajanje in spremljanje kandidatov, t.i. katehumenov, v krščanstvo traja vsaj eno leto v upanju, da bodo nato zmogli nadaljevati pot vere v župnijskem občestvu. Pot uvajanja je prilagojena duhovni ravni odraslih. V tem obdobju spoznavamo smisel našega bivanja, odrešenjsko zgodovino izvoljenega ljudstva, bogastvo zapisane svetopisemske besede, lepoto krščanskega bogoslužja in prakso krščanskega življenja. Na tej poti razlikujemo posebna obdobja iskanja in zorenja ter različne stopnje ali korake, po katerih katehumen napreduje.

Prvo stopnjo zaznamuje začetna želja postati kristjan in približevanje Cerkvi, ki kandidata sprejme za katehumena.

Druga stopnja katehumenom omogoča spoznavanje vere in jih usmerja v bližnjo pripravo na sprejem zakramentov.

Tretja stopnja je vsa usmerjena v pripravo na sprejem zakramentov, ko izbrani katehumeni sprejmejo svete zakramente po približno enem letu priprave.
Temu sledi še t.i. uvajanje v skrivnosti – kako živeti kot kristjan. (Ponekod imajo tudi to stopnjo že pred prejemom zakramentov.)

Kje potekajo programi katehumenata in komu se lahko prijavim?

  • za Novo mesto z okolico: Župnija sv. Lenart (frančiškani) – voditelja p. Marko Novak, GSM: 041/742 721 in p. Peter Vrabec, GSM: 031/792 922
  • za Kočevje z okolico: Župnija Kočevje – voditelj g. Damjan Štih, župnik, GSM: 041/796 241
  • za Belo krajino: Župnija Črnomelj – voditelj g. Gregor Kunej, župnik, GSM: 041/741 380
  • za Krško z okolico; Župnija Krško – voditelj g. Alfonz Grojzdek, župnik, GSM: 040/719 337
  • za dekanijo Trebnje in okolico; Župnija Mirna – voditelj Robert Hladnik, župnik, GSM: 041/751 513, zupnija.mirna@siol.net 

Predvsem se pa lahko obrnete na domačega župnika, ki vas bo usmeril na pravo mesto in vam pomagal najti primerno pripravo.

Tomaž Maras, 
referent za katehumenat v škofiji NM,
kontakt: 051/334 895, zupnija.vavta.vas@rkc.si , tomaz.maras@gmail.com