Domovi duhovnosti

Leničev dom

Leničev dom ima štirideset ležišč, po potrebi se lahko doda še kakšno ležišče. Najpogostejši obiskovalci so skupine birmancev, ki v domu preživijo duhovni vikend v sklopu priprave na birmo. Poleg tega v domu potekajo tudi skavtski programi, duhovne vaje za ministrante, duhovne vaje v tišini, duhovne vaje za zakonske skupine in druga priložnostna srečanja.

Dom je različno zaseden: zaseden je skoraj vse vikende v zgodnji pomladi in jeseni. Več prostih terminov pa je med tednom in predvsem v poletnih mesecih.

Okolica je čudovita sredi  Krakovskega gozda. Urejeno je nogometno igrišče. Možnosti so še za hojo in kadar je pripravljena voda tudi za namakanje v majhnem »bazenu«.

Za informacije povprašajte na:
Sajevce 8
8312 Podbočje
odgovorni: France Novak, žpk v Sv. Križ – Podbočje
tel.: 07/497 82 27
GSM: 031/239 104
e-naslov: sv.kriz@siol.net

 

Duhovni center de Notre Dame

V sklopu Zavoda Friderik I. Baraga deluje tudi Duhovni center, ki nosi pomenljivo ime v spomin na plemenito vzgojno - pastoralno delo, ki so ga tukaj do druge svetovne vojne opravljale Šolske sestre De notre Dame. 

Tekom leta se tu odvijajo različni duhovni programi za mladino in odrasle v koordinaciji sester Hčera Marije Pomočnice, ki tu tudi stanujejo ali z različnimi voditelji.

Na voljo je velika zavodska kapela, več prostorov za skupno in osebno delo, mala podstrešna kapelica. Priložnostno se nudi možnost za osebno poglobitev za posameznike ali manjše skupine z namestitvijo.

 

Za informacije povprašajte na:

Smrečnikova 60

8000 Novo mesto
odgovorna: s. Damjana Tramte FMA
tel.: 07/384 44 21
GSM: 031/262 266
e-naslov: damjana.tramte@gmail.com ali zavod.fib@gmail.com

 

Dom sv. Marjete

Namen Doma

Primarno je Dom namenjen pastoralnim dejavnostim na ravni škofije Novo mesto in Cerkve na Slovenskem s poudarkom na mladini in župnijskih sodelavcih.
V Domu se odvijajo duhovne vaje, duhovno družabni vikendi, teambuildingi in razna pripravljalna srečanja. Največ dejavnosti je za birmance, mlade in animatorje. Na vašo željo lahko za vaše birmance, veroučence, prvoobhajance ali mladino tudi mi izvajamo duhovne vaje ali duhovne obnove. V poletnih mesecih se odvijajo razni počitniški programi za otroške pevske zbore, mladinske skupine, skupine animatorjev, skavte in podobno (npr. oratorij).

Kapacitete
V Domu nudimo 38 ležišč. Sobe 1x12 ležišč, 1x8 ležišč, 1x10 ležišč, 1x6 ležišč (ta soba ima samostojno kopalnico) in garsonjera (soba z enim pogradom in kopalnico).
Za večje skupine so v Mladinskem centru dodatna ležišča (do 15 ležišč), v toplejših mesecih pa je možno šotoriti na prostem. Na voljo je tudi apartma, ki je v ločeni stavbi (dve ležišči, kuhinja, kopalnica).

Prostori
V bivalnem delu zgornjega nadstropja so štirje sanitarni prostori s tuši in umivalniki. In sicer posebej za voditelja, za animatorje, za fante in za dekleta. V pritličju pa je na voljo kuhinja, velika dvorana, ki je hkrati tudi jedilnica in kapela za molitev in bogoslužje. V pritličju sta tudi dva sanitarna prostora. Pritličje je talno ogrevano, nadstropje pa ima radiatorsko ogrevanje. 

Lokacija
Dom sv. Marjete leži v kraju Šmarjeta, blizu Šmarjeških Toplic. Omogoča mirno bivanje zunaj velikega hrupa vasi ali mesta. Ob Domu je veliko travnatih površin z raznimi igrišči in možnostjo različnih dejavnosti. Le 2 km oddaljen je bazen v sklopu Šmarjeških Toplic. V drugo smer se ravno tako v radiju 2 km nahaja Klevevž, naravni izvir termalne vode, kjer je tudi urejeno manjše naravno kopališče.

Uporaba
Udeleženci dobijo v uporabo celotno hišo. Kuhinja je v celoti opremljena. Posoda in pribor za kuhinjo in postrežbo so na voljo v kuhinjskih omaricah. Kuhinjo lahko po dogovoru uporabljate sami, če ne bo v kuhinji kuharice, ki bo skrbela za obroke. 

Možnosti
Travnate površine so primerne za igrišče. Možnost je za uporabo letne kuhinje in odprtega ognja, seveda v primernem času. Okolica nudi številne in slikovite pešpoti, najbolj znana je proti Šmarješkim Toplicam. V dogovoru z oskrbniki se lahko povzpnete na zvonik, od koder je lep razgled daleč naokoli.  

Za informacije in proste termine povprašajte na:
Šmarjeta 44
8220 Šmarjeta
odgovorni:
dr. Alfonz Žibert, žpk v Šmarjeti
tel.: 07/384 30 45
GSM: 031/665 483
e-naslov:
fonzi.zibert@rkc.si