« Nazaj na prvo stran

Sklep jubilejnega Grozdetovega leta

8. december 2023

Letos se spominjamo dveh velikih obletnic bl. Alojzija Grozdeta – 100 letnice njegovega rojstva (27. 5. 1923) in 80 letnice mučeništva (1. 1. 1943).

Geslo »Luč je, ki šel sem za njo«, je kot duhovno vodilo spremljalo to jubilejno leto, Alojzij Grozde je bil vzoren dijak, član Katoliške akcije, goreč kristjan in vdan Marijin častilec. V svojih pesmih je opeval lepoto in dobroto nebeške Matere, h kateri se je tako rad zatekal v svojih stiskah in težavah.

Posebej izstopa njegov nagovor članom Marijine kongregacije na dan Brezmadežne 8. decembra 1942, ki ga je imel dober mesec pred svojo mučeniško  smrtjo: »Z Marijino pomočjo hočemo najprej posvetiti sami sebe. Današnji svet za svojo rešitev ne potrebuje veliko politikov, znanstvenikov in umetnikov, ampak potrebuje predvsem delavnih svetnikov. Vsak kongreganist je torej najprej sam poklican k osebni svetosti. A biti svet sam zase ne zadostuje za tvorce novega rodu, ampak moramo hoteti pokristjaniti in posvetiti ves svet…Slabi smo, a mogočno Mater imamo. Zato hočemo. Hočemo iz sebe izklesati svete katoličane, nepopustljive v načelih in delavne!...«

V duhu teh njegovih preroških in odločnih besed bomo letos ob njegovem jubileju  praznovali tudi praznik Brezmadežne s sveto mašo na Zaplazu, kjer so njegove relikvije. Hkrati bo ta slovesnost tudi sklep jubilejnega Grozdetovega leta.

Sveta maša ob prazniku Brezmadežne bo na Zaplazu v petek, 8. decembra ob 10.00 uri, ki jo bo daroval gospod škof Andrej Glavan. Ob koncu maše se bomo v molitvi izročili Mariji Brezmadežni  in zapeli zahvalno pesem za vse milosti, ki smo jih prejeli v jubilejnem letu posvečenemu našemu blaženemu mučencu Alojziju Grozdetu. 

Skupaj z bl. Alojzijem Grozdetom vzklikamo:

»Za teboj, Brezmadežna naj hitimo, vabijo nas tvoje kreposti«.

Vabljeni k Mariji in bl. Alojziju Grozdetu na Zaplaz!