« Nazaj na prvo stran

10-let škofije: pregled praznovanja

9. junij 2016

7. aprila 2006 je bila ustanovljena Škofija Novo mesto, 10. junija 2006 pa je bil umeščen njen prvi in aktualni škof Andrej Glavan. Leta 2016 bomo torej obhajali 10. obletnico teh pomembnih dogodkov za Dolenjsko. Obhajanje 10-letnice je bilo zasnovano kot celoletno dogajanje in je vključevalo različne večje in manjše dogodke v naši škofiji.

Namen praznovanja je bil: okrepiti v vernikih čut povezanosti s škofijo; pastoralni pregled preteklih let in pogled v prihodnost. Trije vsebinski poudarki pa so bili postavljeni na družino, mladino in spravo.

Za praznovanje smo izbrali geslo »Živo občestvo Cerkve«, s katerim smo želeli poudariti vlogo škofije kot celovite krajevne Cerkve, ki je deloma že postalo živo občestvo, na nekaterih področjih pa le to ostaja izziv za prihodnost. Več je možno prebrati v zborniku, ki je izšel ob 10-letnici in v glasilu Jagode naše pastorale.

Terminski plan leta obhajanja 10-letnice škofije


  • Veliki četrtek, 2. april 2015 – Škof Andrej Glavan je odprl leto praznovanja 10-letnice in simbolično izročil dekanom zastavo z geslom praznovanja. Zastavo so izobesili tudi po župnijah novomeške škofije.
  • Sreda, 8. april 2015 – V sklopu občinskega praznovanja je bila ta večer slovesna zahvalna sv. maša ob 650-letnici Novega mesta. Občina in škofija sta simbolično povezani tudi z datumom ustanovitve, ki je 7. aprila. Sv. maše se je udeležil novomeški župan in drugi ugledni gostje občinskega družbenega življenja ter številni verniki. Pri maši je prepeval zbor Vokalna akademija Jurij Slatkonja s solisti in priložnostnim orkestrom.
  • Sobota, 30. maj 2015Grozdetov dan in osrednja škofijska spravna slovesnost na Zaplazu. Po slovesni maši je pred cerkvijo na Zaplazu potekala škofijska spravna slovesnost, v sklopu katere je škof Andrej Glavan blagoslovil spravni križ in posodo z zemljo, zbrano na 31 krajih, kjer so naši rojaki trpeli med in po 2. svetovni vojni. Sprava je eden od poudarkov obhajanja 10-letnice škofije.
  • Isti dan zvečer – je bil na Zaplazu koncert Vokalne akademije Jurij Slatkonja. Zbor z instrumentalisti in solistko je izvedel Rekvijem skladatelja Johna Rutterja in De profundis Aleša Makovca.
  • Sobota, 17. oktober 2015 – Škofijsko srečanje družin – Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto. Srečanje je bilo zasnovano kot celodnevno dogajanje za odrasle, otroke in mladostnike. Staršem so spregovorili psiholog p. mag. Silvo Šinkovec SJ in voditelja gibanja Družina in življenje Dani in Vilma Siter, mladim sta o teologiji telesa govorila zakonca Polonca in Tomaž Sokol, za otroke pa je bilo pripravljenih 10 zanimivih delavnic. Geslo srečanja je bilo: "Ljubezen je naše poslanstvo" Po kosilu za udeležence je bil še družabni del srečanja s čarodejem Jakom in nato sveta maša.
  • Sreda, 25. november 2015 – Znanstveni simpozij ob 10-letnici novomeške škofije. Strokovnjaki prof. dr. Stane Granda, prof. dr. Rafko Valenčič, dr. Barbara Simonič, prof. dr. Bogdan Dolenc in dr. Jože Dežman so spregovorili o različnih vidikih Cerkve, škofije, družin in sprave.
  • December 2015 – 8. decembra je papež Frančišek odprl sveto leto usmiljenja. Na njegovo željo smo tudi v novomeški škofiji 13. decembra odprli sveta vrata, ki jih je na novo oblikoval akad. kipar Mirsad Begić. Bronasti zunanji relief predstavlja 3 slovenske blažene, doma iz naše škofije, ustanovitelja Novega mesta in zgodovino krščanstva na področju škofije.
  • 4. februar - Novomeško škofijo je v okviru svojega obiska Slovenije kot spomin vseh treh novoustanovljenih škofij obiskal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.
  • Postni čas 2016 – Ob postnih sobotah 2016 je vseh šest dekanij novomeške škofije opravilo romanje skozi svetoletna sveta vrata v svetem letu usmiljenja. Obenem so obiskali stolno cerkev, ki je simbolično središče, mati vseh cerkva v škofiji. Na romanju je bila možnost za sv. spoved, sv. maša in ogled filma ob 10-letnici škofije.
  • Zbornik in film ob 10-letnici škofije – Oba imata namen pokazati, ali je nova škofija že uspela uresničiti cilje ustanovitve, med drugim tudi željo po večji povezanosti občestva. Film spregovori preko pričevanj duhovnikov in laikov z različnih področij pastoralne dejavnosti, ki jih škofija pokriva. Zbornik pa v predstavi strukturo škofije, kroniko 10 let, odzive s terena ter zaobjame tri ključna področja: mlade, družine in spravo.
  • 3. april 2016 - Jubilejna sveta vrata svetega leta usmiljenja je škof Glavan odprl tudi v osrednjem romarskem svetišču na Zaplazu.
  • Nedelja, 10. aprila 2016 - V novomeški stolnici je bil koncert TE DEUM, ki ga je skladatelj Aleš Makovac napisal v počastitev 10. obletnice novomeške škofije. Enourno delo je izvedla Vokalna akademija Jurij Slatkonja skupaj s komorno zasedbo instrumentalistov in solistko Ireno Yebuah Tiran pod vodstvom skladatelja Makovca.
  • Sobota, 23. april 2016 – Škofijsko srečanje mladih v Zavodu F. I. Baraga. Cilj srečanja je bil udeležencem ponuditi izkušnjo žive in mlade Cerkve, preko pričevanja Gregorja Čušina, ločenih delavnic za študente, dijake in birmance, sveto mašo s sodelovanjem mladih in koncertom skupine duhovno ritmične glasbe.
  • Sobota, 11. junij 2016sklepna slovesnost praznovanja 10. obletnice škofije v športni dvorani Leona Štuklja. Osrednji del bo slovesna sv. maša s posvetitvijo škofije Marijinemu Srcu, pred mašo bomo sprejeli kip Fatimske Marije, ki roma po slovenskih župnijah. Pri slovesnosti bo sodelovalo okrog 300 odraslih pevcev, 150 otrok, pihalni orkester Slovenske Policije in drugi bogoslužni sodelavci iz dekanij novomeške škofije. Po maši bo sproščen koncert s solistoma Nušo Derenda in Gašperjem Rifljem.
  • 26. – 29. september 2016Zahvalno romanje treh novih škofij v Rim in Assisi. Z romanjem se bodo škofje skupaj z verniki zahvalili svetemu očetu za ustanovitev škofij Celje, Murska Sobota in Novo mesto. Pričakuje se udeležba okrog 700 romarjev.