« Nazaj na prvo stran

150 let tradicije in svežina misijonov

25. oktober 2012

Praznovanje 150 letnice župnije Mirna, smo začeli sredi septembra. Vsako nedeljo do 21. oktobra so k nam prihajali duhovniki povezani z župnijo in imeli nagovore kot duhovno obnovo. Zvrstili so se dekan Klavdio Peterca, bivša župnika zlatomašnik Danijel Kaštrun in Gregor Kunej ter rojaka msgr. Peter Zakrajšek in Jože Tomšič. V nedeljo, 21. oktobra 2012, pa smo združili slovesnost ob 150 letnici župnije z osrednjo misijonsko prireditvijo škofije Novo mesto. Med nami je bil naš škof msgr. Andrej Glavan, ki nas je v nagovoru spodbudil k živi veri, dobremu sodelovanju in odgovornosti do župnije in župnika. Ob škofu smo somaševali: gost misijonar p. Stanko Rozman, ki je nagovoril ljudi pred mašo po molitvi rožnega venca o misijonih; oba domača duhovnika župnik Robert Hladnik in pomočnik g. Stane Kerin; dekan Klavdio Peterca in prodekan Miloš Košir ter župnik iz Čateža Marko Japelj. Slavju se je pridružil tudi rojak kanonik iz Ljubljane msgr. Peter Zakrajšek. V okusno in bogato okrašeni cerkvi se je zbralo veliko število vernikov od blizu in daleč. Domači pevski zbor in solisti pa so naredili ozračje res praznično in veličastno. Škofu so mirnčani v zahvalo podarili mitro s simbolom leta vere, ki smo ga začeli 11. oktobra.

Ob cerkvi sta bila na ogled dva terenca, ki bosta služila našim misijonarjem. Vsako leto na Krištofovo nedeljo verniki zbiramo darove, ki jih damo za srečno prevožene kilometre. Akcijo vodi organizacija MIVA. Ta vozila v res težkih, slabih pogojih uporabljajo misijonarji za: pastoralne dejavnosti (bogoslužje, verouk ...), pa tudi za reševanje življenj (prevoz bolnih, nosečih ...), za šolske obveznosti in prevoz materiala ob raznih gradnjah ... Eden od avtomobilov je namenjen za bolnišnico v Centralni afriški republiki. Prejela ga bo misijonarka s. Bogdana Kavčič. Drugi pa gre na Madagaskar. Dobil ga bo misijonar Izidor Grošelj za delo na misijonu Matanga (šola, dispanzer, prevoz bolnikov in obisk podružnic na misijonu). Škof je vozili blagoslovil po maši.

Večina navzočih, se je po končanem obredu še poveselila ob dobrotah mirnskih gospodinj in gospodarjev. Vsi smo bili enotni – lepa, bogata slovesnost!

Župnik Robert Hladnik