« Nazaj na prvo stran

150-letnica smrti škofa Friderika Ireneja Baraga

15. januar 2018

V Trebnjem obeležili 150-letnico smrti škofa Baraga

Letos 19. januarja mineva 150 let od smrti našega velikega misijonarja in prvega škofa v Marquettu v ZDA, Friderika Irejena Baraga (1797-1868). To obletnico smo obeležili s slovesnim somaševanjem v soboto, 13. januarja, ki mu je predsedoval novomeški škof Andrej Glavan. Poleg njega sta somaševala še upokojeni koprski škof Metod Pirih, ki je pri SŠK zadolžen za misijone, ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, ki je dolga leta vodil slovenski Baragov odbor, stiški opat Janez Novak, ravnatelj misijonskega središča Matjaž Križnar in okoli 25 duhovnikov. Pri maši so se zbrali tudi koledniki novomeške škofije, ki so v božičnih dneh obiskovali domove, oznanjali veselo vest o Kristusovem rojstvu in nabirali darove za današnje misijone. Poleg njih pa so cerkev napolnili častilci častitljivega božjega služabnika Friderika Baraga. Občino Trebnje, kjer je spomin na rojaka posebej živ, so zastopali župan Alojzij Kastelic, podžupan, direktor občinske uprave in predstavniki kulturnega društva, ki soorganizira dogodke. Skupaj smo molili za milost, da bi bil priznan čudež na njegovo priprošnjo in bi bil tako lahko razglašen za blaženega in nato za svetnika.

Škof Glavan je v pridigi orisal nekatere poudarke iz življenja in dela velikega misijonarja. Govoril je o nerazumevanju sobratov v Sloveniji in težkem položaju med Indijanci, kjer se je moral boriti z ubornimi življenjskimi pogoji, kruto naravo in razvadami, ki so jih v tiste kraje prinesli tudi belci. Hkrati je naredil ogromno za poučevanje, vzgojo in pismenost indijanskih ljudstev Očipve in Otava.

Pri vsem duhovniškem in misijonskem delu ga je gnala Božja ljubezen in velika gorečnost za zveličanje duš v duhu njegovega škofovskega gesla: Le eno je potrebno.

Po maši je bila v cerkvi krajša akademija, ki jo je ob predstavitvi Baragovega življenja oblikoval študentski pevski zbor Zavoda sv. Stanislava. V posebnem prostoru pa so se po maši zbrali koledniki, ki so najprej prisluhnili pričevanju laiških misijonarjev Marije in Tomaža Porenta. Nato so se skupine med seboj predstavile in si za sklep ogledale še predstavo čarodeja Džona.

V Cerkvi so bili med mašo in po njej na ogled in otip tudi različni predmeti iz Baragove zapuščine ali v njegov spomin: Baragov mašni plašč; palica, ki jo je v znak spoštovanja prejel v dar od Indijancev; krplje, s kakršnimi je prehodil ogromne razdalje; molitvenik Dušna paša, ki ga je spisal že za Slovence, znamenje njegove vzgojiteljske vloge; prazna steklenica, znamenje boja proti alkoholu med Indijanci; skrinjica z darovi kolednikov in Baragova podoba. V Baragovi galeriji pa je na ogled razstava o škofu Baragu.

Ob jubileju bodo potekali naslednji dogodki

  • 29. junija 2018 bo ob 19.00 v okviru Baragovih dni slovesna sveta maša ob Baragovem rojstnem dnevu in molitev za beatifikacijo v župnijski cerkvi v Trebnjem. Po maši bo kulturni program.

  • 30. junija 2018 se bo ob 7.00 v okviru Baragovih dni začel pohod po Baragovi poti od župnijske cerkve v Trebnjem (izpred Baragovega spomenika) mimo gradu do Vrhtrebnjega, Dobrniča, kjer je bil krščen, Male vasi, kjer je rojstna hiša in nazaj do Trebnjega.

  • 23. septembra 2018 bo nedelja svetniških kandidatov ljubljanske metropolije z osrednjim dogodkom v Trebnjem v župnijski cerkvi, kjer bo ob 15.00 molitev, ob 16.00 sveta maša, po njej pa kulturni program s predstavitvijo postulatorjev o poteku postopkov za beatifikacijo naših svetniških kandidatov.

  • Celo leto 2018 bo v Baragovi galeriji v Trebnjem na ogled razstava o Baragovem življenju, obeta pa se še razstava Baragovih dokumentov, knjig in predmetov ter razstava čipk na temo Barage.

  • Tudi Baragovo rojstno hišo v Mali vasi pri Dobrniču si je možno ogledati vse leto ob vnaprejšnjem dogovoru na spodnjih kontaktih.

  • Oratorij Slovenija 2018, ki bo po župnijah potekal v poletnih mesecih, bo posvečen Baragu.

  • Založba Družina pripravlja brošuro, ponatis slikanice, podobe Barage, podobice z molitvijo, spominke.


KONTAKTI:
ŽUPNIJA TREBNJE - tel. 07/30 44 001
KULTURNO DRUŠTVO TREBNJE - g. Marjan Zupančič - tel. 031 574 169, g. Pavle Rot - tel. 051 203 086
BARAGOVA ROJSTNA HIŠA GRAD MALA VAS - Knežja vas 21, 8211 Dobrnič - lastniki družina Lah 040 645 230 ali 07/34 65 163, lahko tudi vodstvo ga. Marjetka Uhan tel. 041 780 962.


DODATNE POVEZAVE:

Več o škofu Baragu na strani Škofije Novo mesto
Baraga v Občini Trebnje

Zgibanka o Baragovi poti v Občini Trebnje