« Nazaj na prvo stran

25 let karmeličanskega samostana v Mirni Peči

26. maj 2022

V soboto, 21. maja 2022 smo se v karmelu Marije, Kraljice angelov v Mirni Peči zahvalili za 25 let samostana. Zahvalno bogoslužje je vodil novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje ob upokojenem škofu msgr. Andreju Glavanu in drugih duhovnikih. Kakor ob blagoslovitvi, je tudi zdaj prepeval župnijski pevski zbor.

Gospod škof je pri sveti maši v nagovoru vse zbrane spomnil na svetopisemski pomen posebnih blagoslovljenih krajev, kjer se ljudje med seboj srečujemo in prejemamo Božjo milost. Tudi samostan v Mirni Peči je imenoval za takšen kraj božjega obiskanja, ki ima svoj pomen za življenje župnije, škofije, Cerkve na Slovenskem in vesoljne Cerkve.

V luči preizkušenj prve krščanske skupnosti, kot smo brali v dnevni Božji Besedi v Apostolskih delih, nas je g. škof spodbudil k poslušnosti in odprtosti Svetemu Duhu. S tem je nakazal tudi preizkušnje ob ustanavljanju tega samostana ter se zahvalil sestram za vztrajnost v veri.

Poudaril je, da je za vse nas potrebno, da vero živimo ozaveščeno in za zgled postavil Božjo Mater Marijo. Bila je v ozadju, ni veliko govorila, veliko pa je premišljevala o čudovitih božjih delih, ki jih je Gospod storil. Vsakemu od nas je Gospod storil velike reči. Prav je, da o njih premišljujemo. Zavedati pa se je potrebno, da je ključni trenutek našega življenja sedanjost – ta trenutek, ki ga lahko sooblikujemo in z darom Svetega Duha odkrivamo, kako naprej.

Mirnopeški župnik Janez Rihtaršič je v uvodu v sveto mašo v imenu mnogih ljudi vprašal: »Kje je Bog? Zakaj nič ne stori?« in podal jasen odgovor: »Bog je tu in dela po naših rokah.« K slovesnosti smo se zbrali prav zato, da bi prepoznali, kako je vsak izmed nas dragocen in uporaben v načrtu odrešenja, ki ga Bog podarja svetu. Zato naj iz srca vedno znova privre hvaležnost, da nas Bog kljub naši slabosti uporablja, da lahko vstopa v svet in nas odrešuje.

Spomnili smo se mnogih dobrotnikov, med njimi najprej ustanoviteljice dolenjskega karmela, sestre Agneze. Skupaj s sestro Cirilo je pred 30 leti z dovoljenjem ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja prišla iz karmela v Sori 12. septembra 1992. Gospa Angele Makše je v oporoki 16. maja 1992 zapustila svojo hišo in zemljišče karmeličankam, da tam ustanovijo novo skupnost.

Sestram je bil v veliko oporo župnik g. Andrej Šink in v pripravi na gradnjo zavzet gradbeni odbor. Posebno zahvalo dolgujemo materi Mariji od Vstajenja iz Anglije, ki je sprejela novo ustanovo in od koder sta prišli tudi dve sestri. Izbrano podjetje Tehnika je 4. junija 1996 po blagoslovu prve lopate zgradilo samostan še prej kot v enem letu. 1. maja 1997 ga je blagoslovil takratni ljubljanski nadškof dr. Franc Rode.

Pri sveti maši smo se zahvalili številnim dobrotnikom, za vsakršno duhovno in materialno podporo, vsem domačim, sorodnikom, prijateljem, duhovnikom, župljanom, vsem, ki so bili vključeni v načrtovanje, gradnjo in opremo samostana ... Spomnili smo se tudi rajnih sester in dveh rajnih hišnih duhovnikov, prelata Martina Špringerja in g. Frančiška Novaka. Sestre vse dobrotnike vključujejo v redno molitev.

Fotografije: Lidija Markelj (Dolenjski list) in Franci Ramovš.