« Nazaj na prvo stran

25 let skavtskega stega Črnomelj 1

5. april 2017

V petek, 31. marca 2017, so v črnomaljskem kulturnem domu praznovali 25-letnico delovanja skavtskega stega Črnomelj 1, ki združuje skavte iz celotne Bele Krajine. Pripravili so svečano skavtsko akademijo pod naslovom Čas leti, v kateri so se predstavili različni veje skavtskega stega od volčičev, izvidnikov in vodnic, popotnikov in popotnic ter skavtskih voditeljev preko različnih glasebnih točk in uprizorjenih skečev. Na koncu pa so skupaj z novim skavtskim bendom zapele vse veje, ki danes štejejo skupaj okoli 100 članov.

Med akademijo so zbrane nagovorili stegovodkinja Ana Jerman, županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, domači župnik Peter Kokotec in predstavnica slovenskih katoliških skavtov in skavtinj. Na prireditvi pa so skavtom s svojo prisotnostjo izkazali podporo tudi novomeški škof Andrej Glavan ter župniki in župani sosednjih župnij in občin. Podelili pa so tudi častna priznanja skavtskega stega nekaterim najzaslužnejšim skavtom iz 25-letne zgodovine stega, ki torej sega v obdobje samega začetka svobodne Republike Slovenije.

Po besedah škofa Glavana po prireditvi se skavti vedno bolj izkazujejo kot celovita vzgojna pot za mlade od otroštva do vstopa v odraslo dobo in si zato zelo zaslužijo, da podpremo njihovo prizadevanje. Skavti si prizadevajo postati odgovorni državljani in dobri kristjani.