« Nazaj na prvo stran

30. srečanje treh dežel na Višarjah

9. avgust 2012

V soboto, 18. avgusta 2012, bo na Svetih Višarjah potekalo 30. jubilejno srečanje treh dežel, pri katerem sodelujejo videmska, celovška in ljubljanska (nad)škofija ter v zadnjih letih tudi koprska in novomeška škofija. Ob 11. uri bo somaševanje škofov in duhovnikov vodil videmski nadškof msgr. Andrea Bruno Mazzocato. Srečanje treh dežel ima marijanski značaj, saj vsako leto poteka v enem od Marijinih svetišč omenjenih škofij. Geslo letošnjega srečanja se glasi: "Blagor ji, ki je verovala" - Z Marijo v leto vere. Skupaj z Marijo želimo stopiti v leto vere in ohraniti mirno sožitje med narodi, kar je še posebej pomembno v časih ekonomske krize in odprtih političnih vprašanj v evropskem in svetovnem prostoru.

Lepo povabljeni!

Romanja treh dežel
Romanja treh dežel so se začela leta 1981 na pobudo takratnega vidmskega nadškofa Alfreda Battistija, ki sta jo takoj podprla tudi celovški škof Egon Kapellariin ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar. Ta srečanja naj bi zbliževala krjavene cerkve in krepila sožitje ter sprejemanje med narodi na stiku romanskega, germanskega in slovanskega kulturnega okolja. V takratnih družbenih razmerah je bila ta pobuda vizionarska in še posebej pomembna. Srečanje treh dežel je edinstvena cerkvena iniciativa v Evropi.

Romarsko svetišče na Svetih Višarjah
Svete Višarje (it. Monte Santo di Lussari, nem. Luschariberg) spadajo med najvišje ležeče in najbolj priljubljene Marijine Božje poti med Slovenci. Vrh Svetih Višarij s cerkvico in vasjo na 1789 m kraljuje nad Kanalsko dolino in krajem Žabnice. Romanja so se začela leta 1360, ko je nek pastir iz Žabnic tam našel Marijin kip. Nesel ga je k župniku, a naslednji dan je kip spet našel na istem mestu. Ko se je to ponovilo še tretji dan, je oglejski patriarh ukazal župniku, naj na gori postavijo romarsko svetišče. Kljub nekaterim požarom se je kip ohranil do danes. Do nastanka Brezij so bile Svete Višarje verjetno najpomembnejša Marijina Božja pot za Slovence. Na Višarje radi romajo tudi Avstrijci, Italijani in Furlani. Na Svete Višarje danes vozi gondola (tudi smučišče), lahko pa se nanje odpravite tudi peš. Več o Svetih Višarjah je na voljo na sledeči povezavi: http://www.kam.si/romarske_cerkve/svete_visarje.html.