« Nazaj na prvo stran

550 let prihoda frančiškanov v Novo mesto

7. november 2019

Novomeški frančiškani v letu 2019 obeležujejo 550. obletnico prihoda frančiškanov v Novo mesto. Ob tej obletnici potekajo v Novem mestu različni dogodki.

Bratje frančiškani so v Novo mesto prišli leta 1469 in 31. oktobra istega leta dobili v upravo cerkev sv. Lenarta. V Novo mesto so se umaknili preko Bele krajine iz Bosne, od koder so se umikali pred pretečo nevarnostjo turških vpadov. Novo mesto jim je kot mlado utrjeno mesto nudilo ustrezno zaščito. S pomočjo meščanov so začeli graditi samostan in cerkev. Njihova prisotnost v Novem mestu je nepretrgana. Samostojna župnija sv. Lenarta pa je bila ustanovljena šele pred dobrimi 50 leti.

Ob visoki obletnici prihoda frančiškanov v Novo mesto je potekala velika slovesnost v nedeljo, 27. oktobra, v župnijski cerkvi sv. Lenarta. Ob ljubljanskem nadškofu metropolitu Stanislavu Zoretu so somaševali domači novomeški škof Andrej Glavan, provincial frančiškanov p. Marjan Čuden in bratje skupnosti iz Novega mesta. Zbralo se je veliko število vernikov, ki so oblikovali sodelovanje pri maši. Prepevala sta odrasli in mladinski župnijski pevski zbor. Po maši je sledilo veselo druženje ob pogostitvi pred cerkvijo.

Iz zgodovinskega in kulturnega vidika pa so obletnico obeležili z znanstvenim simpozijem v sredo, 6. novembra, na god župnijskega zavetnika sv. Lenarta, ko so v župniji obhajali tudi celodnevno češčenje Najsvetejšega. Simpozij je potekal v zgodovinski jedilnici frančiškanskega samostana. Maše in simpozija se je udeležil tudi novomeški župan Gregor Macedoni. Pri organizaciji so sodelovali frančiškanski samostan in provinca, Mestna občina Novo mesto, Zgodovinski arhiv in druge kulturno-zgodovinske ustanove iz Novega mesta in Bele krajine. Simpozij je spremljal tudi Radio Vatikan in lahko predavanjem prisluhnete na straneh VaticanNews: 1. sklop2. sklop predavanj.