« Nazaj na prvo stran

75. obletnica mučeništva bl. Alojzija Grozdeta

5. januar 2018

in 25 let škofovskega posvečenja nadškofa Alojza Urana

Na novo leto, 1. januarja 2018, smo v župniji Mirna obhajali 75 obletnico smrti bl. mučenca Alojzija Grozdeta. Ob 10.30 so farno cerkev sv. Janeza Krstnika napolnili verniki iz domače župnije, predvsem pa mnogi romarji iz sosednjih in tudi bolj oddaljenih krajev (vipavska, štajerska, gorenjska). Somaševanje je letos vodil upok. ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran. Ob njem je somaševalo še 8 duhovnikov. Domači župnik je pozdravil in vse navzoče uvedel v sveto mašno daritev s kratkim pogledom v mučeniški prehod leta 1942/43 na Mirni za dijaka Lojzeta Grozdeta. Sveta maša je bila ob lepem prepevanju zbora doživetje betlehemskih, kalvarijskih, velikonočnih in mučenčevih stopinj in dogodkov. Ob koncu smo prejeli blagoslov z relikvijami in skoraj vsi počastili relikvije s poljubom ali dotikom. Po zahvali vsem navzočim in vsem romarjem na Mirno čez leto ter družini, ki redno skrbi za kraj mučeništva (Smoletovim), je župnik Hladnik izrekel še voščilo navzočemu nadškofu ob 25-letnici škofovskega posvečenja po rokah sv. papeža Janeza Pavla II. Naj ta zapis končam z odlomkom iz voščila ter z zaključkom nadškofove pridige:

Voščilo župnika Hladnika nadškofu Uranu ob 25-letnici škofovskega posvečenja:

"Imam prijetno dolžnost, da poleg tega, da se zahvalim letošnjemu voditelju bogoslužja g. nadškofu Uranu, ki je bil nekaj let nadpastir ozemlja naše novomeške škofije in jo je pospremil na lastno pot, tudi izrečem voščilo ob srebrnem jubileju njegovega škofovskega imenovanja in posvečenja. Pred 25 leti Vas je sv. papež Janez Pavel II. imenoval in na svete tri kralje tudi posvetil za škofa – naslednika apostolov. Kot apostolski naslednik ste povsod širili veselje, dobroto, vero, upanje. Kot Jezus Dobri Pastir in kot večino apostolov vas je kmalu po imenovanju na sedež za nadškofa v Ljubljani zadel tudi križ, celo izgnanstvo. Z dobro voljo, s poslušnostjo Cerkvi in svetemu očetu, ste tudi takrat izpolnjevali in živeli vaše škofovsko geslo: Da Oče. In tako je – le Bog ve zakaj, kako, kaj … Mi se danes skupaj z Vami veselimo, Vam iskreno čestitamo in kličemo Božjega blagoslova na Vašo nadaljnjo pot – apostola, oznanjevalca in pričevalca vere, upanja in ljubezni.

Vsem navzočim pa: Naj bo pravkar začeto leto polno božjega blagoslova, Marijinega varstva in na priprošnjo bl. Alojzija tudi zdravja, sreče, miru in pametnih odločitev. Vsem vse dobro!"

Zaključek nagovora nadškofa msgr. Alojza Urana:

"Lojze bi bil s svojimi talenti in osebnostjo uspešen v vsakem poklicu. Dejstvo je, da se je na kakršen koli poklic in na življenje resno pripravljal in je v tem vzor vsem mladim. Toda Bog mu je pripravil drugačen poklic: mučeništvo zaradi Boga, vere in katoliških načel.

Na novega leta dan se letos spominjamo mučeništva blaženega Alojza Grozdeta pred 75 leti. On je prišel v te kraje, da bi od mame in svojih sorodnikov prejel blagoslov za življenje, za novo leto. Doživel pa je najhujše trpljenje in mučeniško smrt.
Toda, ali ni bila to izpolnitev njegovih najglobljih želja: da bi s svojim življenjem posredoval Božje življenje drugim: svojim vrstnikom, svojim rojakom in nam vsem.
Dragi bratje in sestre! Naše današnje srečanje je velikonočno slavje, v katerem Kristus neprestano nadaljuje svoje odrešilno delo: od Betlehema do Kalvarije, iz groba do vstajenja. Naš veliki pričevalec blaženi Lojze Grozde je že dosegel svoj cilj za našo krajevno Cerkev. Naj čim prej postane tudi svetnik vesoljne Cerkve. Priporočajmo se mu in mu zaupajmo prihodnost novega leta in prihodnost našega naroda. Amen."

Robert Hladnik, župnik na Mirni in Dolah