« Nazaj na prvo stran

80-let od mučeniške smrti kanonika Keka

21. oktober 2023

Danes, v soboto, 21. oktobra 2023, ko mineva natančno 80 let od mučeniške smrti Božjega služabnika kanonika Franca Keka, so kanoniki stolnega kapitlja po jutranji korni molitvi v novomeški stolnici pomolili še v stranski kapeli pred njegovo sliko.

Jutri, v nedeljo, 22. 10. 2023, povabljeni, da popoldne poromate do Mihovske jame - kraja njegovega mučeništva. Zbiranje na parkirišču pri OŠ V Birčni vasi ob 15. uri, nato ura in pol hoje po gozdni poti. Bodite primerno obuti. Računajte, da se vračamo v mraku.  Prihodnjo soboto, 28. 10. 2023, pa bo v pokopališki kapeli v Ločni, po skupni molitvi hvalnic ob 9.30. uri še sveta maša ob 10. uri.  

Dvajsetega avgusta 1895 je v kmečki družini na studencu pri Trebnjem zagledal luč sveta Franc Kek. Povsod, kjer je deloval (Dragatuš, Škofja Loka, Novo mesto), je bil priljubljen. Goreč in moder duhovnik je bil, skrben vzgojitelj mladine. »Za druge smo, ne zase,« je rad ponavljal in tega gesla se je vedno držal. 

Po kapitulaciji Italije so Novo mesto zasedli partizani in ostali do prihoda Nemcev. Teh šest tednov partizanske vlade spada med najtežje čase, ki so jih doživeli Novomeščani med drugo svetovno vojno. Kanonika Franca Keka so partizani zaradi njegovega vpliva na ljudi zaprli med prvimi. Ko so 21. oktobra slišali, da se Mestu bližajo Nemci, so sedemnajst ljudi, med njimi tudi profesorja Keka, v gozdu Padež postrelili in pometali v Mihovsko brezno pri Podgradu.

Leta 1994 so njihove posmrtne ostanke prenesli na pokopališče in jih pokopali v Ločni.

Slovenski škofje so 28. oktobra 2002 sprejeli sklep o začetku postopka za beatifikacijo slovenskih mučencev 20. stoletja. Na ta seznam so uvrstili 26 žrtev komunističnega nasilja, med njimi tudi kanonika Keka. Na prošnjo za začetek postopka je iz Kongregacije za zadeve svetnikov 17. maja 2018 podala pritrdilni odgovor in zato tem svetniškim kandidatom zdaj pripada naziv 'Božji služabnik'. Radi se jim priporočajmo in molimo, da bi bili tudi pred vesoljno Cerkvijo prišteti  svetnikom.