« Nazaj na prvo stran

Baragov dan 2023

16. januar 2023

Vabljeni v Trebnje na Baragov dan v četrtek, 19. januarja, ob 155. letnici smrti svetniškega kandidata častitljivega božjega služabnika Friderika Ireneja Baraga.

Ob 18.00 bo sveta maša in molitev za beatifikacijo Friderika Ireneja Baraga, ki jo bo vodil zaslužni beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar. Po sveti maši bo akademija z Glasbeno šolo Trebnje in nagovorom direktorice Muzeja krščanstva na Slovenskem muzejske svetnice mag. Nataše Polajnar Frelih. S seboj bo prinesla tudi Baragov pektoral (naprsni križ) in še nekaj drugih predmetov.

ŽIVLJENJEPIS

Luč sveta je zagledal 29. junija 1797 v gradu Mala vas pri Trebnjem in bil še isti dan krščen v župnijski cerkvi v Dobrniču. Zgodaj je izgubil starše in po nasvetu varuha je v letih 18161821 na dunajski univerzi študiral pravo. Na Dunaju je srečal redovnika Klemena Hofbauerja (Dvoržaka), svetniškega redovnika. V pogovorih z njim je Baraga začutil, da ni rojen za graščaka, ampak za apostola. Šel je v Ljubljano študirat bogoslovje in bil 21. septembra 1823 posvečen v duhovnika. Tedaj je pri nas vladal mrzli janzenizem, ki je Boga prikazoval kot neizprosnega sodnika. Baraga pa je kot kaplan v Šmartinu pri Kranju in Metliki ljudem govoril o Bogu, ki je oče in trpi, če vidi, da je njegova ljubezen zavrnjena. O tem je tudi pisal. Slovenskim vernikom je leta 1830 podaril molitvenik Dušna paša. Ljudje so ga ljubili kot dobrega pastirja. Leta 1831 je odšel v misijone v Ameriko. Škofa je prosil, naj ga pošlje na sever med Indijance, ki so jih brezvestni belci izkoriščali in uničevali. Naučil se je njihovega jezika, jim sestavil slovnico in slovar ter napisal molitvenik za indijanski plemeni Otava in Očipva. Živel je skrajno revno. Pred vsakim napornim delom je dolge ure molil. 1. novembra 1853 je postal škof v Marquettu. Bil je pravi oče Indijancem, se boril za njihov obstanek in napredek. Bil je prvi škof, ki jim je govoril v njihovem jeziku. Ta junaški mož je do kraja izčrpan končal svojo bogato življenjsko pot 19. januarja 1868 v Marquettu v ZDA, kjer je bil prvi škof. Morda bomo Slovenci kmalu na 19. januarja obhajali god Ireneja Friderika Baraga, velikega misijonarja med ameriškimi Indijanci in našega svetniškega kandidata. Njegovo življenjsko vodilo je bilo njegovo škofovsko geslo: »Le eno je potrebno.«