« Nazaj na prvo stran

Beatifikacija Miroslava Bulešića v Puli

2. oktober 2013

V soboto, 28. septembra 2013, je v Puli potekala beatifikacija duhovnika in mučenca Miroslava Bulešića. Beatifikacije so se udeležili tudi slovenski škofje Andrej Glavan, Stanislav Lipovšek, Jurij Bizjak in Metod Pirih. Slovesnost je vodil papežev legat kard. Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, zbralo pa se je okoli 40 škofov iz hrvaške in tujine, približno 700 duhovnikov in 17.000 vernikov. Bil je izredno veličasten dogodek v čudovitem ambientu pulske arene.

Miroslav Bulešić je leta 1947 kot mlad duhovnik in podravnatelj malega semenišča v Pazinu spremljal po birmah Slovenca, mons. dr. Jakoba Ukmarja, takratnega delegata Svetega Sedeža za Istro. V nedeljo, 24. avgusta 1947, je bila birma v Lanišću. V tistem času so se pogosto slišale grožnje s strani komunistov. Po birmi in maši, ki jo je daroval Bulešić, so z župnikom sedeli v župnišču. Takrat so prišli razjarjeni napadalci in z nožem ubili Bulešića. Očividci pričajo, da je umrl z besedami na ustnicah: »O Jezus, sprejmi mojo dušo.« Mons. Ukmar se je skušal skriti v spalnico, pa so ga kasneje našli in tudi njega pretepli ter misleč, da je mrtev, odšli. Župniku se je uspelo skriti.

Miroslav Bulešić je bil star 27 let in je bil goreč duhovnik. V soboto pred smrtjo je s svojim življenjem branil Najsvetejše ob napadu v Buzetu. Kot župnik je gorel za vzgojo mladih in otrok. Njegov izrek in moto beatifikacije pa se glasi: »Moje maščevanje je odpuščanje!«