« Nazaj na prvo stran

Bela nedelja – nedelja Božjega usmiljenja

17. april 2020

V Katoliški cerkvi prvo nedeljo po veliki noči obhajamo kot belo nedeljo, sveti papež Janez Pavel II. pa je to nedeljo leta 2000 razglasil tudi za nedeljo Božjega usmiljenja.

Ime bela nedelja

Ime bela nedelja (lat. Dominica in albis) izvira iz starokrščanskih časov, ko so novokrščenci, ki so prejeli zakrament sv. krsta med velikonočno vigilijo, ves teden po veliki noči prihajali k bogoslužju v belih oblačilih. Uporaba belih oblačil, ki so znamenje čistosti, je izpričana od 4. stoletja, poseben pomen pa so dobila v 17. stoletju, ko so jezuiti na nedeljo po veliki noči uvedli skupinsko prvo obhajilo. Bela barva v bogoslužju simbolizira čistost in Božjo svetlobo.

Nedelja Božjega usmiljenja

Sveti papež Janez Pavel II. je 30. aprila leta 2000 na nedeljo po veliki noči, razglasil poljsko redovnico Favstino Kowalsko za svetnico ter ob tej priložnosti določil, da se bo prva nedelja po veliki noči »odslej v vsej Cerkvi imenovala nedelja Božjega usmiljenja.«
Papež se je pri tem oprl na Božjo besedo te nedelje, ki nazorno govori o Božjem usmiljenju, povod pa je bilo Jezusovo razodetje sestri Favstini: »Hči moja, govori vsemu svetu o mojem neizmernem usmiljenju. Hočem, da je praznik Božjega usmiljenja zatočišče vseh duš, pribežališče vseh grešnikov. Ta dan bom razodel polnost svojega usmiljenja.Kdor bo ta dan opravil sveto spoved in prejel sveto obhajilo, bo dobil popolno odpuščanje grehov in kazni za grehe. Naj se nihče ne boji priti k meni, čeprav so njegovi grehi še tako veliki. Hočem, da praznik mojega usmiljenja slovesno obhajate prvo nedeljo po veliki noči. Povej ranjenim ljudem, da se morajo zateči k mojemu usmiljenemu Srcu in dal jim bom svoj mir.Preden pridem kot pravičen sodnik, pridem kot kralj usmiljenja. Kdor zavrne moje usmiljenje, se sam obsodi.«

Sveto leto usmiljenja 2016

V skrivnost Božjega usmiljenja pa smo se katoličani na poseben način poglabljali v letu 2016, ki ga je papež Frančišek razglasil za sveto leto Božjega usmiljenja. Po stolnih in romarskih cerkvah so bila urejena sveta vrata, kjer je bilo možno v tem letu prejeti popolni odpustek. Bog, ki je naš Oče, nam s svojim usmiljenjem razodeva najgloblje skrivnosti svoje odrešilne ljubezni do človeka.

Povzeto po: katoliska-cerkev.si