« Nazaj na prvo stran

Blagoslov Leničevega obeležja

13. september 2012

V nedeljo, 9. septembra 2012, je škof Andrej Glavan v Župeči vasi blagoslovil obeležje v spomin slavnega rojaka ljubljanskega pomožnega škofa dr. Stanislava Leniča. Po blagoslovu je sledila slovesna sv. maša v farni cerkvi v Cerkljah ob Krki in veselo druženje pod šotorom.

Cerkljanski župnik Janez Žakelj je v razlagi obeležja dejal:
"Spomenik ne predstavlja njegove podobe, pač pa izraža, njegovo dušo. To nakazuje oblika spomenika, ki je v obliki srca. Dva elementa sta v srcu izrazito poudarjena in sicer knežji kamen in njegov škofovski grb. To izraža temeljno prepričanje, da je njegovo srce ostalo vedno zvesto veri in domovini. Vrtnica pomeni, da je v njegovem srcu našel vsakdo svoje mesto. [...] Nekoliko valovit zgornji del predstavlja žitno polje, viharne čase, ki jih je preživljal, spodnji del z ravnimi linijami pa njegovo stanovitnost.
Knežji kamen je po svojem izvoru glavič rimskega stebra. Znano je da je skozi Župečo vas tekel rimski vodovod in da so s tem že Rimljani dali temu kraju svojevrsten pečat. Na knežjem kamnu je svobodni kmet ustoličil karantanskega kneza in sicer v slovenskem jeziku. Gre za izrazit simbol svobodnega ljudstva in ta svoboda je bila dragocen dar tudi škofu Leniču, ki so ga imenovali "ljudski škof". [...]
Drug pomembne simbol na spomeniku je njegov grb. Pod karantanskim klobukom je kelih ob njem pa žito in grozdje kar ponazarja te kraje. V grbu je tudi njegovo geslo, ki je bilo vzeto iz drugega vatikanskega koncila, ko govori o pomožnih škofih - ti naj bi bili v blagor Gospodove črede. Držeč se v polnosti tega vodila je z geslom izrazil najprej veliko zaupanje v nauk cerkve, hkrati pa tudi svojo dolžnost ki iz tega izhaja. Komunisti so ga obsodili na osem let zapora, od tega je preživel dve leti v samici in obsodba se je začela z besedami "Sodba v imenu ljudstva". On pa si je izbral geslo "V blagor ljudstva". S tem je nakazal kako je potrebno vedno znova odpuščati. [...]
Njegovo obeležje, njegovo srce v Župeči vasi ni le spomin na tega plemenitega moža, temveč je spodbuda, da bi tudi naše srce upodobili po njegovem zgledu, kakor ga je sam vedno skušal upodobiti po Jezusovem in Marijinem srcu."