« Nazaj na prvo stran

Blagoslov nove kapele na škofijskem ordinariatu

12. junij 2018

V soboto, 9. junija, na god Marijinega brezmadežnega Srca je škof msgr. Andrej Glavan med sveto mašo ob prisotnosti članov škofijske kurije, sester, sodelavcev ordinariata, izvajalcev del in gostov blagoslovil novo škofijsko kapelo ter zakristijo.

V sklopu prenove podrešja škofije za bivalne prostore (leta 2015), je bil predviden poseben, nekoliko večji prostor za novo škofijsko kapelo. Do sedaj je bila v škofijskem domu v uporabi manjša kapela. Nova in prostorsko večja kapela pa bo tako še lažje služila svojemu namenu. Ureditev nove kapele, kot središča in »srca« škofijskega doma, je tako okronala postopek celovite prenove nekdanje kapiteljske stavbe za namen nove škofije.

Kapela je posvečena Sveti družini, ki je tudi upodobljena na oltarni sliki. Ob njej so na upodobljeni tudi blaženi iz novomeške škofije, bl. Alojzij Grozde in drinski mučenki s. Antonija Fabjan in s. Krizina Bojanc. Sveta družina in vsi trije blaženi, ki so tudi sami prišli iz ranjenih in preizkušanih družin, naj prosijo za družine v novomeški škofiji.

Oltarna slika je delo akademskega slikarja Lojzeta Čemažarja. Arhitekturno zasnovo novo urejeni kapeli pa je dal arhitekt Matija Marinko. Mizarska dela v kapeli in zakristiji je opravilo mizarstvo Šporar iz Toplic, pasarska dela (tabernakelj) pa Stane Prebil iz Horjula. Po blagoslovu je sledilo prijateljsko druženje na škofijskem vrtu.