« Nazaj na prvo stran

Blagoslov obnovljenega spomenika žrtvam 1. svet. vojne

1. julij 2014

V okviru letošnjega praznovanja spominskega dneva  občine Trebnje Baragov dan je v soboto, 28. junija 2014, na obvezni god Marijinega Srca v župnijski cerkvi v Trebnjem  daroval mašo za domovino apostolski nuncij v Republiki Sloveniji  Njegova ekselenca Nadškof msgr. Juliusz Janusz. Z njim so somaševali dekan g. Klavdijo Peterca, župnik g. Miloš Košir in še nekateri drugi duhovniki.

Ob prisotnosti večjega števila vernikov je apostolski nuncij v svojem nagovoru spregovoril o  praznovanju spominskega dneva občine Trebnje, o dveh trebanjskih rojakih škofu Frideriku Ireneju Baragi in nadškofu dr. Alojziju Šuštarju, o trdnosti družine, ki ima osnove v krščanskih vrednotah, o  domovini,  o prazniku apostolov Petra in Pavla.

V lepo okrašeni župnijski cerkvi smo poslušali doživeto in ubrano petje domačega pevskega cerkvenega zbora in zavzeto sodelovanje vernikov pri maši. Apostolskemu nunciju je v zahvalo domači ključar Ivan Gabrijel podaril kipec škofa Friderika Ireneja Barage.

Po končani maši je apostolski nuncij blagoslovil na severni strani župnijske cerkve obnovljeni in restavrirani spomenik padlim vojakom  iz župnije Trebnje v 1. svetovni vojni. Spomenik so restavrirali strokovnjaki ZVKDS enote Novo mesto in Restavratorskega centra pod vodstvo dr. Roberta Peskarja.

Spomenik je delo mojstra Lipovša z Mirne, figuri pa se pripisujeta Meštrovićevemu študentu, akademskemu kiparju Frančišku Smerduju. Otvoritev spomenika je bila 26. novembra 1933. Postavitev spomenika je vodil poseben pripravljalni odbor pod vodstvom takratnega dekana g. Tomažiča s tesnim sodelovanjem Združenja vojnih invalidov, vdov in sirot Trebnje in takratnih veteranskih organizacij.

Pri slovesnosti je sodeloval tudi oktet KUD Matija Tomca z Mirne z dvema pesmima Oj Doberdob in Slovenec sem.

Marjan Zupančič