« Nazaj na prvo stran

Blagoslov novih orgel in srečanje ŽPS na Zaplazu

25. april 2017

Na nedeljo Božjega usmiljenja, 23. aprila 2017, popoldan je v romarskem svetišču na Zaplazu potekala slovesnost blagoslova novih orgel in hkrati škofijsko srečanje članov ŽPS. Pri sveti maši, katero je ob tridesetih duhovnikih iz škofije in drugod, daroval škof msgr. Andrej Glavan, se je zbralo skoraj 600 vernikov. Blagoslov novih orgel je bil velik dogodek za zaplaško svetišče. Škof je v homiliji omenil, da je bila  od vseh velikih romarskih svetišč v Sloveniji samo cerkev na  Zaplazu še brez orgel. S postavitvijo novih orgel je ta praznina sedaj zapolnjena. Nove orgle je postavila orglarska delavnica Anton Škrabl iz Rogaške Slatine. Po škofovem blagoslovu so orgle prvič praznično zadonele. Med mašo sta pod vodstvom prof. Aleša Makovca prepevala zbora iz dekanije Leskovec in Konservatorija za glasbo Jurij Slatkonja. Ob koncu svete maše je škof Glavan preko posrednika g. Jožeta Kastelica izročil Zlato priznanje Škofije Novo mesto veliki dobrotnici iz Švice, ki je prispevala največji delež pri nakupu novih orgel. Blagoslovu in sveti maši je sledila še kratka predstavitev novih orgel (g. Anton Škrabl). Nato pa so navzoči v cerkvi lahko še prisluhnili krajšemu koncertu na novih orglah, ki so ga izvedli gojenci novomeškega konservatorija za glasbo.

Že pred sveto mašo pa je potekala molitvena ura, ki so jo pripravili člani ŽPS novomeške škofije. Pred Najsvetejšim so vodili molitev za svoje župnije, novomeško škofijo, posebej pa za nove duhovne poklice, družine in vse župnijske sodelavce.

 

Slovesnost blagoslova orgel se umešča v jubilejno leto romanj in praznovanj, saj bomo jeseni obhajali 100. obletnico posvetitve sedanje cerkve na Zaplazu.

Izmed večjih slovesnosti v zaplaškem letu velja omeniti posebej:

  • 27. maj – god bl. Alojzija Grozdeta in blagoslov Marijinega stranskega oltarja s podobo Zaplaške Matere Božje ter nočno peš romanje mladih na Zaplaz, maša ob 10.00
  • 24. junij – vseslovensko srečanje posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu – ob 10.00 sv. maša, ob. 9.30 rožni venec
  • 25. junij – srečanje in somaševanje duhovnikov jubilantov ob 16.00
  • 14. avgust – škofijsko praznovanje 100-letnice fatimskih dogodkov, ob 20.00 procesija s Čateža in nato sv. maša na Zaplazu
  • 15. avgust – Marijino Vnebovzetje – osrednja maša ob 10.00 na prostoru pred cerkvijo
  • 26. avgust – škofijsko romanje bolnikov, invalidov in starejših – sv. maša ob 10.30
  • 9. september – molitveni dan za duhovne poklice – sv. maša ob 10.00, molitvena ura ob 9.00
  • Vsako prvo nedeljo v mesecu potekajo na Zaplazu Grozdetovi shodi - sv. maša vsakič ob 16.00
  • 7. oktober 100-letnica posvetitve zaplaške cerkve – sv. maša ob 10.00

Plakat prihajajočih dogodkov v zaplaškem letu 100-letnice