« Nazaj na prvo stran

Blagoslov spominskega znamenja bl. Alojzija Grozdeta v Šentrupertu

22. oktober 2013

V soboto pred praznikom vseh svetih, 26. oktobra, ob 10. uri v župnijski cerkvi v Šentrupertu bo slovesnost na čast bl. Alojziju Grozdetu, ki je dolga leta počival na pokopališču v Šentrupertu. Somaševanje bo vodil novomeški škof mons. Andrej Glavan. Po maši bo na pokopališču blagoslovil novo znamenje v spomin bl. Alojzija Grozdeta.

Lepo povabljeni! Naj blaženi mučenec Alojzij Grozde v letu vere, ki se bo končalo na praznik Kristusa Kralja, izprosi našemu narodu obilo Božjih milosti in zvestobe v veri!

Po mučeniški smrti blaženega Alojzija Grozdeta 1. januarja 1943 na Mirni in potem ko so otroci čez dober mesec in pol našli njegovo izmučeno truplo ob potoku Vejeršca, so ga 25. februarja 1943 pokopali na pokopališču v Šentrupertu. Ob sklepu škofijskega postopka za beatifikacijo je bila v avgustu 1999 izvedena ekshumacija trupla za kanonično prepoznavanje posmrtnih ostankov. Nato je bil spet pokopan na isto grobno mesto vse do beatifikacije leta 2010. Po prenosu relikvij blaženega mučenca v Marijino cerkev na Záplazu maja 2011 je Grozdetov odbor sklenil, da na nekdanji grob v Šentrupertu postavimo primerno spominsko znamenje. Letos poleti je župnija Šentrupert, ki jo vodijo salezijanci, postavila spominsko znamenje, ki bo vse romarje, ki hodijo po poteh blaženega Alojzija Grozdeta, spominjalo, da je bil na tem mestu skoraj sedemdeset let pokopan blaženi mučenec.

------------------------------------------
Nagovor škofa Glavana pri sv. maši:

Dragi duhovniki, g. župnik Jakob Trček, g. postulator mag. Igor Luzar, dragi bratje in sestre!
Letos, ko obhajamo 70-letnico mučeniške smrti bl. Alojzija Grozdeta, smo se zbrali tu v Šentrupertu, kjer je njegovo telo našlo svoj prvi počitek, da bi blagoslovili znamenje v spomin na njegovo dolgoletno prisotnost na vašem pokopališču.
Dogodke ob Grozdetovi smrti smo že velikokrat obnovili: Lojze si je želel ob božičnih praznikih obiskati domače. Na poti domov so ga 1. januarja 1943 na Mirni prijeli partizani, ga mučili in umorili brez drugega razloga, kakor zgolj iz sovraštva do vere. Skoraj tri mesece pozneje, 23. februarja, so otroci ob nabiranju zvončkov našli njegovo truplo ob potoku Vejeršca v gozdu pod gradom v Mirni. Ker ga v takratnih razmerah niso mogli prepeljati v domačo župnijo Tržišče, so ga pokopali tu, v Šentrupertu. Prof. Anton Strle, njegov prvi življenjepisec, pravi: »Pogreba se je udeležila množica ljudi, ki so se v srcu Lojzetu zaupljivo priporočali v priprošnjo, v živem prepričanju, da njihove molitve ne potrebuje, ker je že pri Bogu.« Tu je njegovo telo počivalo vse do 23. maja 2011, se pravi 68 let, ko smo njegove relikvije prenesli v stranski oltar škofijskega romarskega svetišča na Zaplazu. Ves ta čas ste verniki od blizu in daleč romali na njegov grob in se mu priporočali z molitvijo.

V evangeliju smo poslušali, kako so žene v Jeruzalemu po Jezusovem vstajenju našle prazen grob. Tudi mi danes na nek način stojimo pred praznim grobom na pokopališču v Šentrupertu. Grozdetovo telo sicer še ni vstalo, vemo pa, da se njegova duša že raduje v slavi svetnikov in pri Bogu prosi za vse nas, ki se mu priporočamo, prosi za svoje krvnike in žrtve bratomornih dogodkov ob koncu vojne, za spravo v slovenskem narodu, za mlade, da bi hodili po pravi poti življenja in verjetno še posebej tudi za šentrupertsko faro, kjer je toliko časa počival. Na vstajenje od mrtvih in na Grozdetovo priprošnjo nas bo v prihodnje spominjalo obeležje, ki ga bomo danes blagoslovili.
6. oktobra letos je bil v Modeni za blaženega razglašen 14-letni mučenec Rolando Rivi. Njegova zgodba je podobna Grozdetovi: »Rodil se je 7. januarja 1931 kot drugi od treh otrok v kmečki družini. Ob ministriranju v domači župniji je prepoznal klic v duhovništvo in pri enajstih letih vstopil v malo semenišče. Ker so leta 1944 semenišče zaradi vojne zaprli, se je Rolando vrnil v domači kraj. Pomagal je v župniji, posebej radi so k njemu prihajali otroci, katere je spodbujal h krepostim in k prejemanju zakramentov. V ozračju velikega sovraštva do duhovnikov so ga aretirali in ustrelili v gozdu 13. aprila leta 1945. Eden od partizanov ga je ustrelil v glavo in srce rekoč: ’En duhovnik manj.’«
Ob primeru bl. Rolanda je kardinal Amato, prefekt kongregacije za svetnike, povedal nekaj misli, ki lahko veljajo tudi za bl. Alojzija Grozdeta: »Gre za zgled življenja po evangeliju. Bil je premlad, da bi imel sovražnike. Drugi so si ga naredili za sovražnika. Zanj so bili vsi bratje in sestre. Sam ni sledil ideologiji krvi in smrti, ampak je izpovedoval evangelij življenja in ljubezni. V preprostosti in veselju je bil poslušen Jezusovim besedam: ’Ljubite svoje sovražnike, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo. Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molite za tiste, ki grdo ravnajo z vami’ (Lk 6,27-28). Gotovo je to revolucionarni nauk v dobrem pomenu besede, saj vodi k drži bratstva, strpnosti in spoštovanja svobode drugega.« Mar nismo vsi mi, kot kristjani, Jezusovi učenci, Slovenci, poklicani k takšni ljubezni do soljudi? Mar nismo tudi mi poklicani, morda ne k mučeništvu, temveč k darovanju življenja za druge?
Papež Frančišek je pred kratkim takole razmišljal o mučencih: »To so kristjani, ki jih je osvojil Kristus, apostoli, ki so dobro razumeli pomen ljubezni do konca; ljubezni, ki je pripeljala Jezusa na križ. Ljubezen na obroke, delna ljubezen ne obstaja. Popolna ljubezen pa je to, da ljubimo do konca. Na križu je Jezus izkusil težo smrti, težo greha, vendar se je popolnoma izročil Očetu in je odpustil. Mučenci so ga posnemali v ljubezni do konca. Tudi mi smo poklicani da posnemamo mučence. Za to je vedno potrebno, da umiramo sebi in izstopimo iz svojega egoizma, blaginje, lenobe, žalosti ter se odpremo Bogu in ljudem, posebej tistim, ki nas najbolj potrebujejo.«

Dragi bratje in sestre!
Postanimo žive priče Božje Besede. Naj prav Šentrupert, kjer so toliko časa med vami počivale relikvije bl. mučenca Lojzeta Grozdeta in kjer o njem pričuje »prazen grob«, postane kraj rasti in vzgoje svetnikov. Naj bl. Alojzij prosi za vse nas, da bi se v nas vžgala nova gorečnost za evangelij in večja ljubezen do bližnjih. Marija, kraljica mučencev, prosi za nas, da bomo zvesto hodili po poti za Jezusom.
Amen.