« Nazaj na prvo stran

Blagoslov župnišča na Raki

7. november 2012

Na zahvalno nedeljo, 4. novembra 2012, dopoldne je novomeški škof msgr. Andrej Glavan blagoslovil obnovljeno zunanjost župnišča na Raki ter imel slovesno zahvalno sv. mašo v župnijski cerkvi sv. Lovrenca. Za to priložnost je bila cerkev bogato  okrašena s poljskimi pridelki v znamenje hvaležnosti za vse kar prejemamo iz dobrotne božje roke.

Pred nekaj leti smo lepo obnovili notranjost in zunanjost mogočne župnijske cerkve ter obnovili tudi orgle, letos pa smo obnovili tudi zunanjost župnišča, ki ima sedaj bolj prijazno podobo in je v okras tudi kraju.

Župnišče leži na zelo razglednem mestu, saj ob lepem vremenu seže pogled od Novega mesta do Zagreba. Med drugo svetovno vojno so bile v župnišču pisarne Nemške naselitvene družbe, ko so v teh krajih naseljevali Kočevarje na domačijah, ki so bile prazne, ker so bili naši ljudje izseljeni v Nemčijo. Župnika Martina Bukovca so Nemci ob začetku vojne pregnali, aretirali pa so tudi kaplana Leopolda Čampa.

Na Rako je nekoč zahajal kot dijak in študent slovenski pisatelj Ivan Tavčar k svojemu stricu župniku Antonu Tavčarju, ki je na Raki tudi pokopan in ima spomenik. Sam Tavčar pravi takole. »Tiste čase sem zahajal k svojemu stricu Antonu Tavčarju, ki je bil župnik v kraju, ki je eden najlepših na Slovenskem: na Raki. Tja sem zahajal kot 'farovški študent' celo gimnazijo in vsa leta, ko sem se učil na univerzi.« Tu je Tavčar napisal knjigo Otok in struga.

Tudi sicer ima Raka bogato zgodovino, saj se kraj omenja že leta 1178, drugo leto pa bomo praznovali 650-letnico župnije.

Franc Levičar, župnik na Raki