« Nazaj na prvo stran

Bogato praznovanje godu blaženega Alojzija Grozdeta

1. junij 2018

V nedeljo, 27. maja, smo obhajali god blaženega mučenca Alojzija Grozdeta. Letošnje praznovanje je bilo v znamenju 75. obletnice njegove mučeniške smrti (1. januar 1943) in 95. obletnice njegovega krsta v Župniji Svete Trojice v Tržišču (27. maj 1923). Grozdetov god namreč obhajamo na njegov rojstni in krstni dan, ki je letos padel ravno na nedeljo Svete Trojice.

Tretji pohod po Grozdetovi spominski poti

Praznovanje Grozdetovega godu je okrog 50 pohodnikov začelo že zjutraj ob 8.00 s praznično sveto mašo v cerkvi Grozdetovega krsta, župnijski cerkvi Svete Trojice v Tržišču. Mašo je daroval škofijski ekonom dr. Janez Gril, ki je nato tudi peš spremljal pohodnike po poti. Grozdetova spominska pot vodi naprej do Zgornjih Vodal, kjer je bil Grozde rojen in je živel prva leta življenja. Mimo Telč, Laz in Primoža so nato dosegli Gornje Impolje, kjer so prisostvovali blagoslovu Kovačeve hiše, v kateri je Grozde bila kot otrok pri svoji materi. V dobrem razpoloženju so se najvztrajnejši odpravili še do zadnje postaje na spominski poti, na Studenec, kjer je bl. Alojzij hodil v šolo, kjer sta pokopani njegova mati Marija in teta Ivanka in je Alojzij v župnijski cerkvi prejel tudi zakrament sv. birme. Na pohodu so udeležence pogostili prijazni domačini, ob prebiranju Grozdetovih pesmi in življenjskih dogodkov pa so obeležili njegov spomin na krajih, ki jih je v svoji mladosti sprejel v svoje srce.

Obnovljena Kovačeva hiša z Grozdetovo sobo

Na Gornjih Impoljah smo se letos razveselili posebnega dogodka, blagoslova obnovljene Kovačeve hiše, kjer je Alojzij Grozde od svojega osmega do dvanajstega leta bival v družini njegove matere, z brati in sestrami, in kamor se je kasneje kot dijak vračal med šolskimi počitnicami iz Ljubljane. Šolo je obiskoval na Studencu, kjer je že pokazal svojo izredno nadarjenost. Na pobudo Krajevne skupnosti Primož in Kulturno-turističnega društva Primož sta k obnovi hiše s skupnimi močmi pristopili Občina Sevnica in Škofija Novo mesto in hišo tako rešili pred gotovim propadom. V stari kmečki hiši je urejena posebna Grozdetova spominska soba, v prihodnosti pa bo v črni kuhinji in drugih prostorih z avtentično opremo prikazano še preprosto življenje v teh krajih v tistem obdobju. Blagoslov je v nedeljo, 27. maja, opravil novomeški škof Andrej Glavan. Dogodek je povezovala nečakinja blaženega Alojzija Grozdeta, navzoči sta bili tudi dve Grozdetovi sestrični, spregovorili pa so še sevniški župan g. Srečko Ocvirk, škofijski ekonom dr. Janez Gril in predstavniki krajevne skupnosti in društva. Kot je v svojem pozdravu omenil domači župnik s Studenca, g. Anton Bobič, so leta, ki jih je Grozde preživel na Impoljah globoko segla v njegovo dušo, saj je bil to čas, ko je na nek način užival normalno družinsko življenje in preprosto druženje z vrstniki na paši. Te trenutke je kasneje vpletal tudi v svoje izpovedne in domovinske pesmi.

Osrednja slovesnost na Zaplazu

Osrednja slovesnost ob Grozdetovem godu pa je v nedeljo, 27. maja, popoldne potekala na Zaplazu, kjer so shranjene njegove relikvije. Ob 15.00 je bila najprej molitvena ura pred Najsvetejšim, ki jo je vodil gospod Tadej Kersnič v sodelovanju s člani Župnijskih pastoralnih svetov novomeške škofije. Ob 16. uri pa je sledilo slovesno somaševanje, ki ga je ob domačem škofu Andreju Glavanu, stiškem opatu Janezu Novaku in duhovnikih vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. V svojem nagovoru je razmišljal o nedoumljivi skrivnosti Svete Trojice, v katero je bl. Alojzij Grozde, kakor vsak kristjan, vstopil s svojim krstom. Hkrati pa naš Bog deluje konkretno v zgodovini, zaradi česar se moramo tudi mi prizadevati za pravično urejanje naše zemeljske resničnosti. V tej zavesti in odgovornosti nam je lahko ravno bl. Alojzij velik zgled, saj je v burnih časih zgodovine postavil na prvo mesto vrednote človečnosti, ljubezni in molitve.

Ob koncu svete maše smo pred Grozdetovim oltarjem zmolili vzklike k bl. Alojziju Grozdetu in prejeli blagoslov z njegovimi relikvijami. Grozdetove relikvije, ki so shranjene v oltarni mizi Grozdetovega oltarja, so odslej še bolj izpostavljene v češčenje, saj je v oltarju pripravljena majhna odprtina z osvetlitvijo in napisom, skozi katero je odslej viden leseni relikviarij (krsta), v kateri so shranjeni Grozdetovi posmrtni ostanki. Ta vidna bližina odslej še bolj vabi k češčenju in izročanju njegovi priprošnji, da nam pomaga v naših potrebah in se bo po kakšnem priznanem čudežu tudi približal trenutek njegove kanonizacije.

Vabljeni vsi, posebej mladi, da se priporočamo blaženemu Alojziju!


Kratek življenjepis in aktualno dogajanje v zvezi z bl. Alojzijem Grozdetom.
Molitev za kanonizacijo , prošnje za vse potrebe in litanijski vzkliki k bl. Alojziju Grozdetu.