« Nazaj na prvo stran

Bogoslovci prejeli službe bogoslužnih sodelavcev

6. januar 2013

V nedeljo, 6. januarja 2013, na praznik Gospodovega razglašenja oziroma sv. treh kraljev, je šest bogoslovcev novomeške škofije sprejelo novo službo sodelavcev pri bogoslužju in tako stopilo korak naprej v smeri proti duhovniškemu posvečenju. Slovesno somaševanje in podelitev služb je vodil škof Andrej Glavan v napolnjeni novomeški stolnici. Škof je v homiliji poudaril, kako so modri upoštevali starodavne napovedi in posebne nebesne pojave, da so se ob rojstvu Jezusa Kristusa podali na pot. To njihovo znanje je nato razsvetlila Božja beseda, saj novorojenega deteta niso našli v Jeruzalemu, kot so pričakovali, temveč v Davidovem mestu Betlehem, kot napoveduje Sveto pismo. Tudi mi smo poklicani, da se odpravimo na pot za srečanje z Odrešenikom, ki se najgloblje zgodi v zakramentu sv. evharistije, kot je še povedal škof.

V obredu podelitve služb sta dva bogoslovca prvega letnika, Branko Jurejevčič in Tadej Strniša, prejela službo bralca (lektorat). Brala bosta Božjo besedo pri bogoslužju in jo oznanjala drugim vernikom predvsem pri katehezi. Tudi v osebnem življenju naj bi se vedno bolj poglabljala v premišljevanje Svetega pisma.

Štirje bogoslovci tretjega letnika, Matej Gnidovec, Boštjan Gorišek, Štefan Hosta in Roman Ivanetič, pa so prejeli službo mašnega pomočnika (akolitat). Odslej bodo pri sv. maši še bližje služili duhovniku in diakonu pri evharistični mizi in bodo smeli deliti obhajilo vernikom in bolnikom. Po naročilu duhovnika bodo lahko tudi vodili izpostavitev in češčenje Najsvetejšega. Tako so stopili v še tesnejši stik z Gospodom v evharistiji.

Naj prejemniki dobro opravljajo svojo novo službo in se preko nje pripravljajo na duhovniški poklic.