« Nazaj na prvo stran

Božično drevo na Trgu svetega Petra letos iz novomeške škofije

11. december 2020

V sredo, 9. decembra 2020, so se člani organizacijskega odbora za postavitev božičnega drevesa na Trgu svetega Petra v Vatikanu – v sestavi predstavnikov zunanjega ministrstva Republike Slovenije, veleposlanika pri Svetem sedežu nj. ekselence gospoda Jakoba Štunfa in slovenskega veleposlanika pri Republiki Italiji nj. ekselence gospod Tomaža Kunstelja, predstavnikov univerz v Teramu (Italija), Ljubljani in Novem mestu ter delegacije škofije Teramo-Atri, ki je letos postavljala jaslice na Trgu svetega Petra, - zbrali na virtualni konferenci preko Zooma, pri čemer pa smo se jim pridružili tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, novomeški škof msgr. Andrej Glavan in škof iz Terama msgr. Lorenzo Leuzzi. Konferenco smo pozdravili najprej vsi trije škofje, nato so spregovorili še ostali udeleženci, med katerimo so predstavniku univerz predstavili delo in ustroj svojih institucij

Novomeški škof je takole nagovoril udeležence:

Spoštovani gospod nadškof msgr. Stanislav Zore, spoštovani škof iz Teramo-Atri msgr. Lorenzo Leuzzi, ekselenci ambasadorja in drugi gostje iz akademskega sveta. Prisrčen pozdrav vsem udeležencem video konference, še posebej delegaciji iz Terama.     

Smo v pričakovanju božiča. Po naših domovih bomo postavljali jaslice in božična drevesa, ki nas bodo spominjala na rojstvo Jezusa Kristusa, prihod Luči za ves svet. To je tudi sporočilo jaslic in božičnega drevesa na Trgu svetega Petra.

Smo kar malo ponosni, da že drugič prihaja božično drevo iz Slovenije, točneje iz naše škofije Novo mesto. Pred 24 leti ob prvi postavitvi je bilo ob blagoslovitvi naTrgu svetega Petra več kot 4000 Slovencev, letos bomo lahko navzoči le virtualno preko interneta.

Med tem se približuje tudi čas, ko bo Slovenija predsedovala Evropski uniji. Želim, da bi to božično drevo prispevalo k poznanju, v Evropi in v svetu, lepote naše zelene in gostoljubne države. Naj sporoča, da želimo sodelovati pri graditvi univerzalnega bratstva z vsemi ljudmi, še posebej z vsemi, ki trpijo zaradi različnih nestrpnosti.

Vsem želim blagoslovljen božič in srečno novo leto.        

+ msgr. Andrej GLAVAN,

novomeški škof

Vir fotografij: Vatican media.