« Nazaj na prvo stran

Čestitka škofa msgr. Andreja Glavana novemu novomeškemu škofu

30. junij 2021

Škofija Novo mesto je dobila novega škofa v msgr. dr. Andreja Sajeta, ki je doma iz bližnje Mirne Peči, prafare Novega mesta in moje rojstne župnije Soteska. Ime škofa, ki se imenuje pri maši bo ostalo isto »za našega škofa Andreja«. Imenovanje je bilo pričakovano po skoraj tri letnem podaljšanju moje službe. Z novo svežo močjo bo škofija na novo zaživela z novimi prijemi, novimi poudarki in novo energijo. Bog daj kot eno srce in duša. Naj Bog podpira in blagoslovi novomeško škofijo pod novim vodstvom.

Apostolski nuncij RS, msgr. dr. Jean Marie Speich, je v sredo, 30. junija, na dan rimskih mučencev, prišel v Novo mesto skupaj s svetnikom nunciature in osebno oznanil novico o imenovanju novega novomeškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta ter ga predstavil.

Njegov curriculum vitae pravi, da je temeljito izobražen cerkveni pravnik, z bogatim izkustvom. Kot nekdanji nadškofijski tajnik in tajnik SŠK ter predsednik ljubljanskega metropolitanskega cerkvenega sodišča pozna tudi našo škofijo. Pastoralne izkušnje je obogatil tudi med rojaki v zamejstvu, kjer so ga zelo cenili.

Sveti Duh potrebuje njegove bogate izkušnje za sodobno evangelizacijo, njegovo trdno vero, da je evangelij še vedno najboljši odgovor na potrebe in hrepenenja sodobnega človeka, njegovo trdno prepričanje, da evangeljski nauk presega vse druge razne –izme, ki se ponujajo za graditev bolj svobodne, humane in pravične družbe.

Kot rojak pozna dušo in potrebe dolenjskega človeka. Nekdaj delaven, da je preživel v skromnosti in celo revščini, danes sredi bogastva in razvitega okolja v veliki meri že hodi po vzporednem tiru kot Cerkev.

Nova evangelizacija ga čaka kot velika in zahtevna naloga. Trdno upam, da bo novi škof Andrej z veseljem, modrostjo in očetovskim razumevanjem usmerjal skupne napore duhovnikov, redovnikov, redovnic in laikov za življenje po Jezusovem evangeliju. Iskreno mu čestitam ob imenovanju v svojem imenu in v imenu vseh duhovnikov, vso škofijo pa vabim, da ga v času do posvečenja 26. septembra in prevzema škofije v kanonično posest podpremo z obilno in vztrajno molitvijo.

msgr. Andrej Glavan

apostolski administrator novomeške škofije