« Nazaj na prvo stran

ČIPS VEČERI ZA MLADE 2024: Vredni, da ž'vimo

1. marec 2024

Ob desetih - jubilejnih ČIPS večerih za mlade smo obudili pomen kratice, ki je postala ime za niz treh dogodkov v Baragovem zavodu v Novem mestu. Pobuda se je rodila ob praznovanju 200-letnice rojstva zavetnika mladih, svetega Janeza Boska.

Kakšna je don Boskova želja za mlade? Živite Čisto, Iskreno in Pošteno, pa boste Srečni. ČIPS torej! Mladi iz Združenja Animatorjev Oratorija – ZAO Novo mesto, skupaj s sestrami Hčerami Marije Pomočnice iz Baragovega zavoda od takrat naprej vsako leto izberejo aktualno temo in jo obdelajo po ključu:  predavanje, pričevanje, družabnost. Večer se vedno odpre s sv. mašo v zavodski kapeli. Agape pa nikoli ne mine brez – čipsa!

Letos smo se lotili pereče teme evtanazije. Prvi večer je dr. Roman Globokar pri maši, še bolj pa na predavanju razložil, da ima vsak človek svoje dostojanstvo, ki ga v nobenem primeru ne izgubi. Odločitev za začetek življenja ni v naših rokah, prav tako si ne moremo lastiti pravice do njegovega končanja.  Naš boj proti evtanaziji je predvsem to: mi smo ZA življenje! Človek je vreden, da mu stojimo ob strani tudi v bolezni, stiski in umiranju. Na drugem ČIPS večeru je pri maši g. Štefan Hosta povabil, da se pustimo dotakniti Božji besedi, ki je vedno živa in nas dela žive. Gosta večera sta bila zakonca Sara in Bojan Doljak. Njuno pričevanje, kako je tudi ob ženini diagnozi multiple skleroze vredno živeti, se je močno dotaknilo src. Splača se garati za odnose. Vse drugo mine, odnos sprejemanja, spoštovanja, ljubezni pa nikoli. Sari in Bojanu uspeva, ker živita naslonjena na Boga, ki daje moč in obljublja polnost Življenja. Zadnji večer je bil že v postnem času, ko nas je pri maši spodbudil kaplan Janez Meglen. Nadaljevali pa smo z ogledom filma Father Stu. Utrdili smo zavest, da je vredno živeti. In da nam je ob neuspehih vedno ponujena možnost znova začeti.

s. Damjana Tramte FMA

 

Več na: https://www.druzina.si/clanek/ziveti-ko-so-bozji-nacrti-drugacni-od-nasih?fbclid=IwAR0Yure0GZ9ZkPeE35TG5wmuB_iPVU4AfRn0zvhaiXUzQ4d_yKob2GkHvqU