« Nazaj na prvo stran

»Da bodo učljivo poslušali Božji glas v vsakdanjem življenju ... (D17)

10. november 2022

V Strunjanu so po naslovom »Da bodo učljivo poslušali Božji glas v vsakdanjem življenju ... (D17) med 6. in 9. novembrom potekali Duhovniški dnevi novomeške škofije.

Duhovniki so se zbrali v nedeljo zvečer, kjer so po uvodnem razmišljanju, pozdravu novomeškega škofa msgr. dr. Andreja Sajeta in predstavitvi urnika, večer namenili bratskemu druženju.

V ponedeljek, ki je potekal pod geslom »Zedinjeni s svojimi sobrati (D8)«, so svoj pogled usmerili na svoje duhovništvo, se učili izražati in poslušati ter iskali temelje duhovniškega navdušenja v današnjem svetu. Delavnice praktičnega vodenja in spremljanja skupin sta pripravila mag. Alenka Oblak in Matej Cepin. Zvečer so se duhovniki s svojim škofom zbrali najprej pri adoraciji v strunjanski cerkvi, nato pa še pri sveti maši. Zvečer je sledilo srečanje »Med nami in našim pastirjem«, ki je bilo namenjeno refleksiji izvrševanja duhovniškega poslanstva v naši škofiji in naših medsebojnih odnosih.

Torkov program je potekal pod geslom »Dolžnost vzgoje pripada Cerkvi (KV3)«,  kjer smo pod vodstvom s. Magde Burger spregovorili o katehezi kot o temeljnemu poslanstvu Cerkve in izzivi s katerimi se pri svojem katehtskem delu soočamo. Popoldne pa je bilo namenjeno bratskemu druženju na barki, ki je svoj vrhunec doživelo v daritvi svete maše v izolski cerkvi.

Sreda je potekala pod geslom »Po Božji volji uporabljati svoje imetje (D17)«, kjer smo skupaj z računovodjo Greto Zapušek in pravnico Heleno Potisek spregovorili o bolj praktičnih vsebinah našega duhovniškega dela, o različnih oblikah ekonomije in računovodstva, o skrbnosti pri upravljanju cerkvenega premoženja in gospodarskem pravu. Svoje srečanje pa so duhovniki zaključili s skunim kosilom.

Jakob Piletič,

tiskovni predstavnik in metliški kaplan