« Nazaj na prvo stran

Dan posvečenega življenja v Novem mestu

3. februar 2022

Svečnico oz. praznik Gospodovega darovanja v templju, obhajamo 2. februarja, 40 dni po prazniku Gospodovega rojstva, ki tako predstavlja dokončni zaključek božičnega praznovanja. Na ta dan sta Devica Marija in sveti Jožef novorojeno Dete Jezusa odnesla v jeruzalemski tempelj, da bi ga tam po predpisu postave darovala. Jezus se je tam srečal s predstavniki svojega ljudstva v osebi starčka Simeona in prerokinje Ane.

Od leta 1997 pa na ta dan praznujemo tudi dan Bogu posvečenega življana v redovništvu. V naši škofiji deluje več redovnih ustanov, predvsem ženskih - Hčere Marije Pomočnice - selezijanke, Šolske sestre Frančiška Kristusa Kralja, Šolske sestre de Notre Dame, Skupnost Loyola, Sestre Corpus Christi, Hčere krščanske ljubezni - usmiljenke in bosonoge karmeličanke.

Od moških redovnih ustanov pa na ozemlju naše škofije delujejo manjši bratje frančiškani v Novem mestu, Don Boskovi salezijanci v Šentrupertu in kartuzjani v Pleterjah.

V okrnjeni zasedbi so se na svečnico tudi letos zbrali v stolnici sv. Nikolaja v Novem mestu, kjer jih je nogovoril novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. V pridigi je izpostavil potrebnot potrpežljivosti za bivanje in vztrajanje v skupnostnem življenju, ki zaradi sodobnih izzivov postaja vedno težje.