« Nazaj na prvo stran

Dan posvečenega življenja v novomeški škofiji

3. februar 2024

V petek, 2. februarja 2024, smo redovnice in redovniki novomeške škofije praznovali Dan posvečenega življenja. Zbralo se nas je okrog 30 v župniji Čatež ob Savi, kjer živijo sestre Corpus Christi. Z nami v duhu pa so bile tudi sestre karmeličanke iz Mirne Peči in bratje kartuzijani iz Pleterij. V pridigi je gospod škof Andrej Saje prebral njihov pozdrav.

Geslo dneva je bilo: »Kajti, On je naš mir! (Ef 2, 14a) Ob 9.30 je v župnijski cerkvi sv. Jurija najprej potekala molitvena ura. Obveselem delu rožnega venca smo razmišljali o svojem darovanju. Sledila je sveta maša, ki jo je ob somaševanju duhovnikov vodil škof ordinarij dr. Andrej Saje.

V pridigi se je zahvalil sestram Corpus Christi in čateškemu župniku, da so nas sprejeli medse. Osvetlil je praznik Jezusovega darovanja v templju. Evangelist Luka predvsem prikaže, kako Jožef in Marija prineseta Jezusa v tempelj, ker želita izpolniti predpise postave. Simeon pokaže tudi na trpljenje, saj izreče prerokbo o Materi in Sinu. Sin je v padec in v vstajenje mnogih v Izraelu in kot znamenje nasprotja. Mariji pa bo meč bolečin prebodel srce.

Spomnil je, da so sveče, ki jih blagoslavljamo, znamenje našega darovanja. Vsem se je zahvalil za to pričevanje. Zbranim je obenem namenil tri povabila, da bi bili v polnosti deležni Gospodovega miru:


1. da odkrivamo korenine vere, iz nje živimo in jo negujemo: povabil je vse, da se spomni
mo Gospodovega klica, ki je na začetku ogrel naše srce.

2. da se ne vdamo strahu in plašnosti: živimo v svetu polnem nemira, soočamo se z upadom poklicev, vse to pa nas dela nemirne. Povabil je, naj Gospodu pokažemo te strahove, rane, bolečine, da bi te šibkosti prepoznali kot prostor odrešenja. Povabil je k veri, da se prav v teh šibkostih že javlja velikonočna zmaga. V tej luči lahko krepimo našo vero.

3. da ohranimo pogum in vztrajnost za prihodnost: ohranimo čuječnost, zaznavanje in sprejemanje ter da izkoristimo sedanji trenutek v odgovornosti. Sv. Kromacij Oglejski je zapisal: »Gospod naj nas varuje lažne nevarnosti, da nas ne bo nikoli obtežil spanec nezvestobe, ampak naj nam podeli svojo milost in usmiljenje, da bomo vedno budni v zvestobi do njega.«

Po sveti maši je sledilo bratsko in sestrinsko druženje v samostanu sester Corpus Christi.

s. Mirjam Černigoj ŠSFKK

 

Več na: https://korus.rkc.si/index.php/content/display/597